Bulgarije: veel kinderen bij een kinderhuis achtergelaten door hun ouders

ingevoerd op 3-3-2009

overgenomen uit de Telegraaf van 2 maart 2009
SOFIA -  In de eerste twee maanden van dit jaar zijn in Bulgarije al tweehonderd jonge kinderen door hun ouders achtergelaten bij een weeshuis. Dit heeft de stichting ’Voor onze Kinderen’ maandag laten. De vrees bestaat dat het aantal zal toenemen nu het economisch slecht gaat.

Volgens de kinderbeschermingsorganisatie wonen momenteel zo’n negenduizend kinderen in Bulgarije in een weeshuis. Ongeveer drieduizend van hen zijn jonger dan drie jaar. Dat zijn er meer dan in andere Europese landen, aldus de stichting. Slechts enkele tientallen van deze kinderen zijn werkelijk wezen. De rest is achtergelaten door de ouders.

„Veel mensen in Bulgarije hebben sociale en financiële problemen”, stelt Miroslav Kostadinov van Voor onze Kinderen. „Ze denken dat hun kind beter af is in een weeshuis, waar het regelmatig te eten krijgt en nieuwe kleren. Maar je kan een weeshuis zo mooi maken als je wilt, niets kan tippen aan opgroeien in een gezin.”

Veel weeshuizen zijn bovendien zwaar verouderd. Voor kinderen die op hun achttiende de tehuizen verlaten is nauwelijks begeleiding. De Bulgaarse regering probeert de situatie te verbeteren, onder meer door pleegouderschap en adoptie gemakkelijker te maken. Daarbij krijgt het land ook steun van Nederland op het gebied van kinderbescherming.

Meer over activiteiten van de organisatie ”For our children” en de campagne: ”verlaat mij niet” op