Aanpak kinderhandel in Zuidoost Azië schiet tekort

ingevoerd op 14-9-2009

Inspanningen om kinderhandel in zeven landen van Oost en Zuidoost Azië te voorkomen door middel van kinderhandelprogramma’s schieten te kort. Dat komt naar voren in een rapport van Unicef: Child Trafficking in East and Southeast Asia: Reversing the Trend.

Het grootste probleem is dat er erg veel verschillende kinderhandelprogramma’s lopen, maar er een geïntegreerde aanpak gewenst is. ‘De factoren die kinderen kwetsbaar maken moeten juist gezamenlijk worden aangepakt in deze regio’s’, zegt Unicef-regiodirecteur Anupama Rao Sing.

Deze factoren zijn onder andere armoede, gebrek aan onderwijs, discriminatie op geslacht, gebroken families en de vraag naar bruiden en goedkope arbeid. De nieuwe geïntegreerde aanpak die moet worden ontwikkeld, moet zich niet alleen op kinderhandel richten, maar ook op gerelateerde vormen van mishandeling en exploitatie.

De genoemde factoren zijn namelijk niet alleen oorzaken van kinderhandel maar ook van andere vormen van misbruik, geweld en exploitatie. De oplossing die uit het rapport naar voren komt is een kinderbeschermingssysteem op nationaal niveau. Op deze manier kan op de lange termijn zorg worden gedragen voor een gedegen kinderbescherming.

Het rapport kunt u lezen via onderstaande link: