Europees Parlement claimt geld voor gezinsopvang wezen

ingevoerd op 5-10-2009

BRUSSEL – Geld uit het Europees Sociaal Fonds moet ertoe bijdragen dat in de EU kinderen uit tehuizen in een gezin kunnen worden ondergebracht. Deze stap is voor landen als Bulgarije en Roemenië van groot belang.

De begrotingscommissie van het Europees Parlement heeft ingestemd met een amendement van genoemde strekking dat was ingediend door SGP-afgevaardigde Belder. Twee eerdere pogingen in de voorgaande jaren om een bedrag vrij te maken binnen het EU-budget mislukten. Wel moet eind oktober het voltallige EP nog akkoord gaan met de wijzigingen die de commissie wenst in de begroting 2010.

Belder heeft bij zijn inspanningen op dit terrein samengewerkt met de hulporganisatie Kom over en help. Directeur De Vries van KOEH is blij dat de Unie meer financiële ruimte beschikbaar stelt voor de kinderzorg, „want de nood is onverminderd groot.” Hij signaleert een schrijnend gebrek aan zorg voor verweesde en verlaten jongeren.

De bedoeling is dat de EU lokale overheden gaat stimuleren samen met maatschappelijke organisaties opvang in familieverband te realiseren en dat zij voor dat doel subsidie verstrekt.

Belder heeft al enkele keren een bezoek gebracht aan Bulgarije om zich op de hoogte te stellen van de situatie in de kindertehuizen daar. In maart 2010 hoopt hij opnieuw af te reizen.

buitenland redachtie reformatorisch dagblad