Wilton Park Conferentie: beleidsmakers bijeen rond implementatie van Guidelines

ingevoerd op 8-12-2009

Op 20 november werden in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Guidelines voor kinderen in alternatieve zorg verwelkomd. Deze door NGO’s en overheden opgestelde richtlijnen geven een nadere uitleg hoe om te gaan met kinderen die niet op juiste wijze door hun ouders worden verzorgd of kunnen worden verzorgd.
In de guidelines is richtinggevend om gezinnen en gemeenschappen te versterken zodat zij zelf hun kinderen op kunnen voeden en ze niet van zorg georganiseerd door anderen afhankelijk zijn.
Een tweede belangrijk principe is dat kinderen een permanente plek krijgen, in hun eigen omgeving of familie, bij pleegouders of bij adoptieouders uit hun eigen land en cultuur.

Hiervoor is het nodig dat overheden, die verantwoordelijk zijn voor het Verdrag van de Rechten van het Kind, en dus voor een goed beleid voor hen die niet veilig bij eigen ouders kunnen opgroeien, goed beleid maken.

Better Care Network was een van de organisatoren van deze driedaagse conferentie waar ministers en hooggeplaatste vertegenwoordigers van Ministeries met elkaar en deskundigen van gedachten wisselden. Ook de coordinator van BCN Netherlands nam aan de conferentie deel.

Er werden blijvende contacten gelegd en op regeringsniveau afspraken tot samenwerking gemaakt. Zo zullen de Afrikaanse landen werkbezoeken organiseren om gezinsversterkende programma’s en regelgeving bij elkaar te gaan zien, zal afgestemd worden met alle collega’s in de Afrikaanse Unie en hoopt men zo de kinderen in eigen land en continent een toekomst te bieden.

Ook de Aziatische en Latijns Amerikaanse landen vonden elkaar en maakten soortgelijke afspraken.

Een officieel verslag wordt gemaakt en zal te zijner tijd via BCN Internationaal verspreid worden.