SAN en WPF hebben tool voor preventie programma voor jongeren gepubliceerd

ingevoerd op 15-12-2009

STOP AIDS NOW! en World Population Foundation hebben recent een interessante ’’tool’ over srgr/hiv preventie programma’s voor jongeren gepubliceerd.
Dit document heet ’Planning and support tool for SRHR/HIV prevention interventions for young people’ en het is beschikbaar in het Engels, Frans en Portugees. Het document kan worden gedownload via
http://www.stopaidsnow.org/documents/OVC_E-PAT_tool_UK.pdf
http://www.stopaidsnow.org/documents/OVC_E-PAT_tool_FR.pdf
http://www.stopaidsnow.org/documents/OVC_E-PAT_tool_PO.pdf
 
Wereldwijd hebben organisaties programma’s ontwikkeld voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren, inclusief hiv/aids, soa’s, tienerzwangerschappen, gender ongelijkheid en discriminatie. Maar het ontwikkelen van effectieve programma’s is niet eenvoudig. Deze tool heeft een variëteit aan ervaring en bewijzen van de hele wereld bij elkaar gebracht over wat bijdraagt aan kwalitatief goede programma’s en wat niet.  In de tool is aandacht voor systematische planning van gezondheidsinterventies, maar ook voor gedragsveranderingsmodellen.

De tool bevat een checklist met 28 karakteristieken met vragen als ’zijn jonge mensen betrokken in de planning van de interventie?’, ’creeëren trainers/onderwijzers een veilige omgeving voor jonge mensen om te participeren?’, ’bevat de interventie interactieve training van vaardigheden’. De tool kan worden gebruikt om nieuwe interventies te plannen, maar ook om bestaande interventies te analyseren.