Jeugdzorg Bulgarije op de schop

ingevoerd op 16-12-2009

De Bulgaarse overheid wil de jeugdzorg hervormen en plaats maken voor ‘familybased’ hulp en pleegzorg. Tot op heden werden jongeren voornamelijk opgevangen in grote instituten. Binnen twee tot drie jaar moet dit veranderen.

Bulgarije heeft nog een lange weg te gaan. Begin dit jaar werd via een documentaire van de BBC de schrijnende situatie in de Bulgaarse gehandicaptenzorg onthuld. Kinderen lagen verwaarloosd in bed, er was geen behandelingsbeleid en het personeel was niet goed opgeleid. In reactie hierop bezocht staatssecretaris Timmermans het tehuis in het voorjaar. Nederland beloofde steun en vorige maand werd in Sofia het project TRACE (Trainings, Researches, Analyses, Consultations and Supervision, Education) gepresenteerd.
FICE Bulgarije is verantwoordelijk voor de uitvoering en ontvangt steun van het Nederlands Jeugdinstituut.

Doel van TRACE is het realiseren van een opleidings- en trainingscentrum in Bulgarije, dat volgens Europese standaards en richtlijnen gaat werken. Op korte termijn ontvangen driehonderd professionals die met kinderen en gezinnen werken training en supervisie. Het langetermijndoel van het project is ondersteuning bieden bij de verdere hervorming van de jeugdzorg in Bulgarije en het ontmantelen van de grote instituten.

Band tussen Nederland en Bulgarije
De Nederlandse jeugdzorg heeft sinds 1996 nauwe banden met de collega’s in Bulgarije. Het begon allemaal met een groot hervormingsproject dat een Amsterdamse jeugdzorginstelling realiseerde in een groot kinderhuis in Sofia. Op kleine schaal werd een hervormingsproces ingezet, nieuwe methodieken werden geïmplementeerd en het personeel volgde trainingen. Daarna volgden met diverse Nederlandse partners vele projecten, uitwisselingen en studiebezoeken over en weer.

In 2002 trad Bulgarije toe tot het internationale jeugdzorgnetwerk via een lidmaatschap van FICE internationaal. Met Nederlandse ondersteuning werd de afgelopen jaren een groot binnenlands netwerk opgezet. Ook de VJK steunde diverse projecten. Nu loopt nog het zogenaamde Remelkaproject, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Men verwacht nog wel enige weerstand bij de bevolking als de grote instituten gesloten worden in Bulgarije en de jongeren echt deel gaan uitmaken van de samenleving. Er is angst voor overlast en toename van de criminaliteit. Hier ligt nog een schone voorlichtingstaak! Overigens is het betreffende kinderhuis uit de BBC-documentaire per 1 oktober 2009 definitief gesloten.

Anton Tobé, lid van de stuurgroep van het Better Care Network en directeur van de Vereniging Jeugd en Kinderzorg en bestuurslid van FICE is adviseur van TRACE.