Haïti: standpunt BCN ten aanzien van opvang van kinderen bij rampen

ingevoerd op 16-1-2010

De media informeren ons over de gevolgen van de verschrikkelijke aardbeving op Haïti. In Nederland nemen verschillende organisaties uit ons netwerk deel aan het werk van de gezamenlijke hulporganisaties.

Op de Internationale website van het Better Care Network worden de initiatieven en hulpacties die betrekking hebben op kinderen verzameld zodat u daarmee zo goed mogelijk geïnformeerd bent over wat er gebeurt, ook vanuit andere landen.

Bij rampen als deze is het van belang dat kinderen zo spoedig mogelijk worden geregistreerd, opgevangen en weer in een bepaald ritme komen door onderwijs en activiteiten voor verwerking van traumas aan te bieden. Na de Tsunami zijn internationaal afspraken gemaakt voor die opvang. Belangrijk hierbij is dat goed wordt uitgezocht of kinderen die ouders kwijt zijn nog familie hebben die hen kan opvangen en geen overhaaste acties worden ondernomen. Geen kinderhuizen bouwen maar tijdelijke shelters; registratie van alle kinderen en start met zoekacties naar ouders en familie en geen kinderen het land uit voor overhaaste interlandelijke adoptie binnen twee jaar na een ramp om een goede procedure te garanderen. Gezamenlijke verwerking van het trauma van de aardbeving is veel beter dan een trauma van scheiding en vertrek naar een ander land toevoegen. Hiervoor zijn specialisten nodig. De Samenwerkende Hulporganisaties doen dan ook terecht een oproep aan particulieren om geld in te zamelen maar vervolgens hulp op dit moment over te laten aan de organisaties die gespecialiseerd zijn in traumahulpverlening.

Zie ook: