Kinderen met Handicaps: aanbevelingen Raad van Europa

ingevoerd op 8-2-2010

Straatsburg, 04.02.2010 –
De Commissie van Ministers heeft een tekst aangenomen die lidstaten van de Raad van Europa aanbeveelt kinderen met handicaps of beperkingen niet langer te plaatsen in institutionele zorg en in plaats daarvan voorrang te geven aan zorg voor deze kinderen in de gemeenschap. Dat betekent dus meer ondersteuning van ouders en families, dagopvangmogelijkheden enz.

Er zijn veel zorgen over gehandicapte kinderen die in grote instituten en kinderhuizen wonen in Europa terwijl ook zij recht hebben op een plaats in de gemeenschap. Tenzij dit echt niet anders kan zouden kinderen niet in grote instituten moeten worden geplaatst.

De Commissie van Ministers erkent dat lidstaten in verschillende stadia van ontwikkeling zijn en de-institutionalisatie en niet van de ene op de andere dag geregeld is. Daarom benadrukt de tekst van de aanbevelingen dat gekeken wordt of rechten van kinderen nu en gedurede het overgangsproces wel worden gerespecteerd.

Heel belangrijk is dat kinderen met handicaps betrokken worden bij de ontwikkeling, evenals hun families zodat werkelijk oplossingen in eigen lan en eigen gemeenschap ook voor deze kinderen mogelijk worden.

De Raad van Eiropa is actief geweest in de afgelopen jaren op gebied van kinderrechten en uitbannen van geweld tegen kinderen. Er wonen in de 47 landen die deel zijn van de Raad van Europa nog miljoenen kinderen met handicaps in grote instituten.

Er is een tienjarenplan 2006-2015 waarmee grote veranderingen met name voor de zorg voor kinderen met handicaps bereikt moeten worden.
Link naar de volledige tekst van de aanbevelingen


Council of Europe Directorate of Communication
Tel: +33 (0)3 88 41 25 60
Fax:+33 (0)3 88 41 39 11