India: Nieuwe Wet: recht op onderwijs voor alle kinderen van 6 - 14 jaar

ingevoerd op 5-4-2010

3 April 2010 – Drie VN organisaties maken melding van de nieuwe Indiase wet die het recht op vrij en verplicht onderwijs voor alle kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaat.

UNICEF schat dat er acht miljoen kinderen in deze leeftijd, meestal meisjes, op dit moment in India niet naar school gaan.

”Tientallen miljoenen kinderen zullen van dit inititief profiteren omdat er nu kwaliteitsonderwijs geboden wordt zonder uitzondering aan al die kinderen”zegt Karin Hulshof, UNICEF vertegenwoordiger in India.

De Recht op Onderwijs Wet zal India naar nog grotere hoofte van voorspoed en productiviteit stuwen door te garanderen dat alle kinderen nu recht hebben op goed onderwijs en een betere toekomst.

UNICEF, samen met UNESCO en de International Labour Organization (ILO), legt uit in een nieuwsbericht dat zonder India de wereld nooit het Millennium Development Goal (MDG) om elk kind basisonderwijs te laten afmaken in 2015 zou kunnen halen.

“Deze Wet is een essentiële stap naar het bevorderen van de toegang tot basis- en hoger onderwijs voor elk kind. ” zei UNESCO New Delhi Director Armoogum Parsuramen.

Deze Wet zorgt ook dat ”het onbereikbare binnen bereik komt” omdat het artikelen bevat voor achtergestelde groepen zoals kinderen die werken, kinderen van migranten, kinderen met handicaps en die kinderen die door hun sociaal economische, geografische of taal achterstand status een extra problemen hebben.

André Bogui, Acting Director van ILO’s Sub-Regional Office for South Asia, merkte op dat deze wet een mogelijkheid geeft achtergestelde groepen te bereiken zoals kinderen die nu werken.  Ömdat India geen minimum leeftijd kent voor werk zorgt deze wet ervoor dat kinderen niet meer kunnen werken omdat ze op school horen te zitten.

Uit: UN Nieuws