‘Stop Kinderarbeid’ bood minister Donner wereldwijde petitie aan

ingevoerd op 17-5-2010

Agnes Jongerius, voorzitter van FNV, en Venkat Reddy van de Indiase MV Foundation hebben op 10 mei een petitie aan Minister Donner aangeboden.
Dit gebeurde namens de campagne ‘Stop kinderarbeid - School, de beste werkplaats’ op de eerste dag van de internationale kinderarbeidconferentie, die op 10 en 11 mei in Den Haag plaatsvond. ‘Stop Kinderarbeid’ dringt via de petitie aan op een fundamentele verandering in de aanpak van kinderarbeid. Het streven moet zijn om alle vormen van kinderarbeid uit te bannen.

Internationaal is afgesproken (Millenniumdoel 2) om te zorgen dat elk kind in 2015 op school zit. Dat lukt alleen door alle kinderarbeid uit te bannen. Ervaring van partnerorganisaties van de campagne laat zien dat dit streven niet alleen wenselijk, maar ook haalbaar is. Hun boodschap is dat het effectiever is om alle kinderarbeid in een regio tegelijk aan te pakken en alle kinderen naar school te helpen. Sleutel tot succes is de overtuiging dat elk kind recht heeft op onderwijs en bescherming tegen werk. Daarom voeren de organisaties campagne om de houding van ouders, werkgevers, leerkrachten, vakbonden, de overheid én kinderen te veranderen. Van ‘kinderarbeid is een noodzakelijk kwaad’ moet de norm worden: ‘kinderarbeid, in welke vorm dan ook, is onacceptabel’.

De Nederlandse regering trekt 6,8 miljoen dollar extra uit om kinderarbeid te bestrijden. Het geld gaat naar het programma Bestrijding kinderarbeid door onderwijs van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO.
Dit kondigde minister Verhagen aan op de conferentie over kinderarbeid in Den Haag.
“De vicieuze cirkel van armoede kan alleen worden doorbroken als meer kinderen naar school gaan. Onderwijs is ten slotte de sleutel tot een betere toekomst,” aldus Verhagen in zijn toespraak. Op dit moment gaat al 13 procent van het budget voor onwikkelingssamenwerking naar onderwijs. Het geld voor het ILO-programma komt daar nog eens bij.
Dit nieuwe programma van de ILO moet leiden tot maatregelen in nationale onderwijsprogramma’s die de schoolgang van kindarbeiders bevorderen, zoals onderwijsvoorzieningen in de buurt van de plaatsen waar kinderen werken. Bijvoorbeeld bij steenovens, spoorwegstations en vuilnisbelten.

Er moet meer gebeuren om kinderarbeid tegen te gaan. Een pakket van verschillende maatregelen is daarvoor nodig. De minister noemde daarbij onder meer de invoering van speciale labels voor kinderarbeidsvrije producten en gedragscodes voor bedrijven. De internationale gemeenschap kan de ontwikkelingen een duwtje in de goede richting geven door alleen subsidies te verstrekken aan bedrijven van wie de toeleveranciers geen kinderarbeid gebruiken.
Daarnaast moeten landen de politieke dialoog met betrokken landen intensiveren en meer investeren in onderwijs. En voor zo’n allesomvattende en effectieve aanpak zou ook moeten worden nagedacht over handelsmaatregelen.

Meer informatie over de actie Stop kinderarbeid: