Latijns Amerikaanse Conferentie over pleegzorg georganiseerd door Relaf

ingevoerd op 14-9-2010

Van 2 - 4 september vond in Brazilië de Relaf 2010 conferentie plaats. Relaf is het Latijns Amerikaanse Pleegzorg Netwerk dat zich inzet voor het recht van kinderen op een family.

Tijdens de conferentie werd de ontwikkeling en de status van pleegzorg en de-institutionalisatie door teams uit alle landen uit de regio gepresenteerd naast een aantal themagerichte workshops. Hieruit blijkt hoeveel vooruitgang er geboekt wordt. De landen presentaties waren in de landen door verschillende organisaties en overheden voorbereid en hebben tevens geleid tot het ontstaan van netwerken en samenwerking in de landen zelf. Op de conferentie was dit goed te merken.

Tijdens de conferentie was een speciale themaworkshop voor vertegenwoordigers van elk land die samen met Relaf en UNICEF de implementatie van de UN Guidelines for the alternative care for children gaan coordineren. Met een groep kinderen uit Argentinië, Paraguay en Brazilië werd gewerkt aan input voor een kinderversie van de Guidelines terwijl er door de vertegenwoordigers van de landen en UNICEF een gebruikersvriendelijke versie zal worden gemaakt in het spaans en portugees.
Tijdens de conferentie werd ook een pleegouderrecruitment campanje gepresenteerd die nu van de Relaf website te downloaden is om dan per land te worden aangepast.
Naast de sprekers uit geheel Latijns Amerika waren vanuit Nederland de directeur van Childhelpline International en de coordinator van het Better Care Network Netherlands als spreker en deelnemer aanwezig.

De conferentie kreeg veel aandacht en bij de opening waren veel ministers aanwezig alsmede President Lula die de opening verrichtte met een bewogen speech.

Voor organisaties actief in Latijns Amerika is het aan te raden de partners te adviseren zoch bij Relaf aan te sluiten en mee te doen in de ontwikkelingen die per land plaats vinden.

Voor meer informatie