Doden door verwaarlozing in Bulgaarse weeshuizen

ingevoerd op 1-10-2010

Minstens 148 mentaal gehandicapte kinderen zijn de afgelopen tien jaar omgekomen door verwaarlozing. Dat is het resultaat van een onderzoek naar Bulgaarse weeshuizen door mensenrechtenorganisatie ‘Helsinki Comité’.

De kinderen kwamen vooral om in de wintermaanden. Minstens tweederde van de geconstateerde doden zouden volgens het Comité te vermijden zijn geweest. Dat komt neer op minstens 148 sterfgevallen. Er is sprake van uithongering, ‘algemene fysieke aftakeling’, infecties door slechte hygiëne en in twee gevallen zelfs dood door geweldpleging.

De schrijnende omstandigheden in Bulgaarse kindertehuizen werden voor het eerst in 2008 aan het licht gebracht in een BBC-documentaire over een tehuis in Mogilino. De documentaire was voor het Bulgaarse Helsinki Comité aanleiding voor een nader onderzoek. De Bulgaarse overheid heeft het tehuis waar de Britten over rapporteerden inmiddels gesloten, maar er zouden volgens de Bulgaarse onderzoekers minstens vier andere tehuizen zijn waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn.

Het Bulgaarse Helsinki Comité wil proberen om de verantwoordelijken voor de dood van de kinderen strafrechtelijk te laten vervolgen.

bron: Wereldburgers.tv