Roemenië: pleegouders geven op: kinderen een dubbel trauma

ingevoerd op 25-10-2010

In 1997 werd pleegzorg in Roemenië opgezet. Pleegouders, maternal assistants, en in veel gevallen vrouwen van middelbare leeftijd, werden aangesteld voor een bescheiden salaris om kinderen in hun gezin op te nemen, kinderen die zijn achtergelaten in kraamklinieken en kinderen die eerst in kinderhuizen woonden. Zo konden veel kinderhuizen gesloten worden. In mei dit jaar kondigde de regering een 25% korting op alle overheidssalarissen aan: dat betekende voor veel pleegouders dat ze bij een salaris van tussen de 240 en 400 euro (bij plaatsing van meerdere kinderen) nu soms tot wel 100 euro per maand in moeten leveren. Voor velen is dit reden hun baan op te geven, met pijn in het hart.
Ze kunnen eenvoudig niet meer de kosten van de kinderen, die ze voornamelijk uit hun salaris betalen, opbrengen.

Gevolg: kinderen terug naar een onverantwoorde thuissituatie óf naar een kinderhuis, en dus dubbelgetraumatiseerd. Vaak ook nog gescheiden van niet alleen de pleegouders maar ook nog broertjes en zusjes.

We lezen dit in een online tijdschrift maar horen dit ook van de organisaties in Nederland die met Roemenie samenwerken zoals Buna Ziua Roemenia.

Lees het hele artikel (in het engels) op: