Persoonlijke ervaringen van pleegkinderen staan centraal op nieuwe videowebsite pleegkinderen.nl

ingevoerd op 15-11-2010

Op 12 november 2010 is de geheel vernieuwde videowebsite www.pleegkinderen.nl/ gelanceerd, tijdens de feestelijke start van de Week van de Jeugdzorg in Gorinchem.

Vier ervaringsverhalen van pleegkinderen, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, staan centaal. Eliza, Vincent, Lola en Roel vertellen hun persoonlijke verhaal in geanimeerde videofilmpjes. De filmpjes zijn te bekijken op een interactieve site. In de kamer van elke hoofdrolspeler zijn allerlei voorwerpen aan te klikken voor extra verhalen en informatie. De videobeelden zijn bewerkt met een animatietechniek, waardoor de pleegkinderen en hun woonomgeving niet herkenbaar zijn. Dit geeft de site een eigentijdse stijl heeft. De verhalen van de jongeren zijn zowel indrukwekkend (waarom ze bij pleegouders wonen), als ook heel gewoon (over school, vrienden en hobby’s).

De persoonlijke verhalen en informatie op pleegkinderen.nl helpen om kinderen voor te bereiden op een plaatsing bij pleegouders. Dat is voor veel kinderen een onzekere en spannende periode waarin ze veel vragen hebben. Voordat kinderen bij pleegouders gaan wonen, hebben ze vaak een turbulente tijd achter de rug. Ook voor eigen kinderen van pleegouders biedt de site informatie om zich voor te bereiden op de komst van een pleegbroertje of –zusje. De informatie op pleegkinderen.nl is natuurlijk ook interessant voor andere kinderen en jongeren, bijvoorbeeld als er op school een pleegkind in de klas komt.
De nieuwe site is gemaakt door UmaMedia, Mo’warped en Bugbyte uit Breda.

Achtergrondinformatie
Per jaar worden bijna 9.000 kinderen van 0 tot 18 jaar die om verschillende redenen voor korte of lange tijd niet thuis kunnen wonen, in een pleeggezin geplaatst. Als hulp thuis niet meer toereikend is, wordt tot uithuisplaatsing besloten. Pleegzorg is de eerste keus bij uithuisplaatsing, aangezien deze vorm van opvang het dichtst bij de natuurlijke situatie blijft