Bijeenkomst over onderwijs in Kinderrechten in Afrika op 11 januari in Kinderrechtenhuis

ingevoerd op 3-1-2011

Afircan Child Policy Forum, in samenwerking met International Child Support en Plan Nederland, nodigen je graag uit voor een bijeenkomst van 14:00 – 17:00 op 11 januari, 2011 in het Kinderrechtenhuis Leiden (Hooglandse Kerkgracht 17g, 071-5160980).

Ondanks herhaalde oproepen van het VN Kinderrechten Comité om het onderwijzen van kinderrechten te institutionaliseren, is het wereldwijd nog slecht gesteld met het onderwijs in kinderrechten. De VN Raad van de Mensenrechten heeft onlangs, net als de Europese Raad, besloten om het onderwijs in mensenrechten zèlf tot een mensenrecht te maken, om daarmee een impuls te geven aan het institutionaliseren van
mensenrechten-onderwijs.

Vooral in het zuiden, en met name in Afrika, is het onderwijs in kinderrechten mager en sterk gefragmenteerd. Het merendeel van de bestaande kennisoverdracht in en monitoring van kinderrechten geschiedt via buitenlandse experts en internationale NGOs. De mogelijkheden voor een academische opleiding in kinderrechten zijn zeer bepert; Zuid Afrika is het enige land in Afrika dat een Masters-opleiding kent waarin kinderrechten centraal staan, maar verder zijn Afrikanen aangewezen op dure en soms minder relevante opleidingen in Europa en Amerika. Kortere opleidingen voor specifieke groepen professionals, veelal samengesteld, gefinancierd en gefaciliteerd door organisaties uit het noorden, missen de breedte en diepgang die nodig is om een professioneel kader van kinderrechten-experts op te leiden. Het is dit Afrikaanse kader dat de motor zou moeten gaan vormen van een Afrikaanse kinderrechtenbeweging die vanuit het eigen maatschappelijk middenveld bijdraagt aan het ontwikkelen van beleid en wetgeving die de rechten van het kind in Afrika centraal stellen.

ACPF is onlangs een initiatief gestart om te komen tot een Afrikaanse Masters in Kinderrechten, die via Distance Learning zou moeten worden aangeboden via een network van Afrikaanse universiteiten. Het idee is om de leerstof van deze Masters ook modulair en via self-learning modules aan te bieden, om zodoende een zo groot mogelijke doelgroep te bereiken.
 
Het ACPF wil in dit kader graag in kaart brengen welke initiatieven er op dit vlak al bestaan, om zodoende te bezien of het mogelijk is tot samenwerking te komen, en te voorkomen dat de benodigde middelen, kennis en tijd over te veel spelers worden versnipperd.

ACPF, in samenwerking met International Child Support en Plan Nederland, nodigen je daarom graag uit voor een bijeenkomst van 14:00 – 17:00 op 11 januari, 2011 in het Kinderrechtenhuis Leiden (Hooglandse Kerkgracht 17g, 071-5160980).
Stefan van der Swaluw, adviseur voor het ACPF, zal een korte inleding geven in het door ACPF genomen initiatief, waarna er gelegenheid zal zijn voor de deelnemers aan de bijeenkomst om kort hun eigen activiteiten en interesse in kinderrechten-onderwijs (in Afrika) toe te lichten. De bedoeling is de bijeenkomst af te sluiten met concrete afspraken over hoe de verschillende initatieven bij elkaar te brengen en samen te werken aan relevant onderwijs in kinderrechten in Afrika. 

Welkom op 11 januari; graag even laten weten of je in de gelegenheid bent om te komen: svanderswaluw@africanchildforum.org