Bulgarije: teveel kinderen in de kleine kinderhuizen: organisaties sturen statement naar overheid

ingevoerd op 7-2-2011

Op 20 januari heeft het National Network for Children (NMD) een statement over het de-institutionaliaseringsbeleid gestuurd naar de relevante Bulgaarse autoriteiten. De brief is ook gedeeld met de EU, Eurochild en andere europese netwerken. In het statement deelt het NMD haar zorgen over de manier waarop door de overheid in Bulgarije het proces van sluiting van grote staatsinstituten aanpakt.
Het grootste probleem is dat de overheid nu kinderen in kleine kinderhuizen van 15 kinderen plaatst terwijl internationaal het aantal van maximaal 8 als standaard geldt voor family homes. Alle investeringen zullen zo geen effect geven wat gehoopt wordt nu door de Europese Unie en de Bulgaarse overheid zoveel wordt ingezet op betere zorg. Acht kinderen is bewezen het beste en ook maximale om kinderen dat gezinsgevoel en persoonlijke aandacht te geven, om hen in de gemeenschap te laten deelnemen als ”normale kidneren”.
De brief schrijft: ”In our opinion, the concept of placing 15 children under one roof is in fact incompatible with ‘family-type’”.

Door hier te klikken kunt u de gehele brief lezen: