Europa neemt resolutie aan voor opname van kind in gezin en tehuis als laatste tijdelijke optie

ingevoerd op 14-2-2011

Het Europees Parlement vindt dat adoptie moet worden aangemoedigd. Dat biedt kinderen die zijn verlaten of naar een weeshuis moeten een gezinsleven. Dat staat in een resolutie die het Europees Parlement in januari heeft aangenomen. Volgens de motie zou adoptie, pleegzorg of opname in een leefgroep moeten plaatsvinden in het land van herkomst. Als dit niet mogelijk is, dan moet in een andere Europese lidstaat een pleeggezin gevonden worden. Opvang in een kindertehuis zou de allerlaatste, en tijdelijke oplossing moeten zijn.
Ook roept de motie lidstaten op om de psychologische, emotionele, fysieke en sociale gevolgen van het weghalen van een kind uit zijn oorspronkelijke omgeving te onderkennen en om adoptieouders en -kinderen te begeleiden.
Heel duidelijk wordt in de resolutie genoemd dat kinderhandel met het oog op adoptie moet worden bestreden.
 
Een resolutie geeft het standpunt weer van het Europees Parlement over een bepaald onderwerp. In vervolgdocumenten over hetzelfde onderwerp wordt rekening gehouden met aangenomen resoluties.
Bron: Europees Parlement; Vleva; Europa.NU
overgenomen uit Nieuwsbrief Jeugd van het Nederlands Jeugdinstituut
 
Voor motie: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P7-TA-2011-0013&language=NL&ring=B7-2011-0029