Opvang in Japan van kinderen die getroffen zijn door de aardbeving en Tsunami

ingevoerd op 22-3-2011

Hulp door hulporganisaties in rampgebied in Japan.
Door hulporganisaties is hulp aangeboden aan de slachtoffers van de aardbeving. Japanners organiseren die hulp zelf.
een voorbeeld uit de nieuwsbrief van Plan Nederland:
In en rond de zwaargetroffen Japanse stad Sendai start Plan een hulpprogramma voor de tienduizenden kinderen die de aardbeving en de tsunami hebben overleefd. Het programma richt zich op noodhulp en op de bescherming en opvang van de kinderen die hun huis hebben moeten ontvluchten. Zij hebben onderdak gevonden in scholen en andere openbare gebouwen die als noodopvang zijn ingericht.

Het koude weer in het rampgebied maakt snelle hulp nog noodzakelijker. Plan zorgt onder meer voor warme kleding, drinkwater en sanitaire voorzieningen en medische hulp. Ook richt Plan kindvriendelijke ruimtes in en ondersteunt het opzetten van gaarkeukens.

Het hulpprogramma van Plan heeft naar verwachting een looptijd van 15 maanden. Vooral het verlenen van emotionele eerste hulp aan de kinderen en herstel van het onderwijs staat in deze periode centraal.
Voor de financiering van het hulpprogramma heeft Plan Japan een nationale noodhulpoproep gedaan. Inmiddels is een bedrag binnen van 140.000 dollar.

”Japan is een rijk en ontwikkeld land en heeft een goed georganiseerd nationaal hulpprogramma opgezet”, zegt Unni Krishnan, de rampenresponscoördinator van Plan die voor advies in Japan is. ”Maar de nood van kinderen in een ramp van deze omvang is universeel.

Hulporganisaties hebben een belangrijke aanvullende bijdrage bij de hulp vooral om voor kinderen zo snel mogelijk weer een dagritme en onderwijs op te starten.
Ook UNICEF meldt dat de Japanners de hulp zelf goed organiseren.