Boekpresentatie: ”Kinderen die niet konden blijven. Zestig jaar adoptie in beeld.”
ingevoerd op 7-4-2011
Op 27 mei 2011 om 15.00 uur wordt op de Universiteit van Utrecht het boek van emeritus Professor René Hoksbergen gepresenteerd. Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Fred Teeven zal aanwezig zijn om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.
Dit zal tevens aangeboden worden aan enkele kernfiguren in het adoptieproces: Will van Sibille en Hilbrand Westra.
Plaats: De Uithof, Educatorium, zaal Megaron
Leuvenlaan 19, 3584 CS Utrecht
Aanmelden graag vóór 20 mei:
Universiteit Utrecht, Faculteit Sociale Wetenschappen, Afdeling Adoptie,
Martine Lunshof, M.Y.J.Lunshof@uu.nl, 030-2534804 (ma, di en wo van 10.00-18.00)
www.fss.uu.nl/adoptie
KINDEREN DIE NIET KONDEN BLIJVEN
Zestig jaar adoptie in beeld
Auteur Prof. Dr. René Hoksbergen
Adoptie van kinderen is al zo oud als de mensheid. Het Romeinse Rijk kende van 96 tot 180 AD zelfs vijf adoptiekeizers, bij gebrek aan mannelijke troonopvolgers. In Nederland werd adoptie pas in 1956 wettelijk geregeld. Waren het aanvankelijk vooral Nederlandse en Europese adoptiekinderen, in de jaren ‘70 brachten de hartverscheurende tv-beelden over de situatie van Vietnamese oorlogswezen en gemengdbloedige Zuid-Koreaanse kinderen een golf van medeleven teweeg. Met groot enthousiasme ging men aan de slag om deze kinderen uit hun benarde situatie te halen en hier in Nederland een beter leven te gunnen. Sindsdien is adoptie niet meer uit de media weggeweest.
In de jaren ‘80 verschenen de eerste scheurtjes in de roze wolk die adoptie omhulde. Ouders kwamen naar buiten met verhalen over moeizaam verlopende en zelfs mislukte adopties. In de jaren ’90 lieten geadopteerden zelf voor het eerst duidelijk van zich horen. Talloze verenigingen werden opgericht, meestal gebonden aan het land van herkomst. De pijnlijke kant van adoptie, zowel voor de eersteouder(s) als voor de geadopteerde kwam duidelijker voor het voetlicht. In de media verschenen berichten over misstanden bij sommige buitenlandse adoptiebemiddelaars; er werd zelfs over kinderhandel gesproken. Voor adoptieouders die zich met hart en ziel voor hun kinderen inzetten, waren dit pijnlijke berichten. Het onbevangen idealisme van de jaren ’70 heeft anno 2011 plaatsgemaakt voor een kritisch realisme.
Emeritus hoogleraar Adoptie René Hoksbergen schetst aan de hand van vijf generaties adoptieouders en twee generaties geadopteerden een evenwichtig beeld van de ontwikkelingen in de afgelopen zestig jaar. Ook de verborgen adoptie, bij het gebruik van donorsperma en donoreicellen, komt aan bod. Dit boek is een neerslag van zijn veertigjarige ervaring in het adoptieveld. Er ligt daarnaast een uitgebreide documentenstudie aan ten grondslag en informatie die door tientallen betrokkenen is verstrekt. Het is een uniek beeld van een maatschappelijk fenomeen dat ook internationaal nog steeds volop in beweging is.
Uitgeverij Aspekt
Soesterberg
PROGRAMMA
Entree gratis
15.00-15.30 Ontvangst met koffie/thee
15.30-16.00 “Zestig jaar adoptie in beeld”, een schets door René Hoksbergen
16.00-16.30 Twee geadopteerden laten u delen in hun persoonlijke ervaringen
16.30-17.00 Reacties en vragen uit het publiek
17.00-17.30 Aanbieding van het eerste exemplaar aan Staatsecretaris van Veiligheid en Justitie, de heer Fred Teeven en uitreiking van het boek aan twee vertegenwoordigers van de Faculteit en enkele kernpersonen uit de adoptiedriehoek
17.30-18.15 Gelegenheid om met een drankje in de hand na te praten
Er is verkoop van enkele adoptiegerelateerde boeken en dvd’s. Na 17.00 uur kunt u eveneens het nieuwe boek aanschaffen. (pinnen is helaas niet mogelijk)
Indien u niet in de gelegenheid bent om aanwezig te zijn kunt u het boek vanaf 27 mei via m.y.j.lunshof@uu.nl bestellen.
Bereikbaarheid
- Plattegrond en routebeschrijving: http://www.uu.nl/NL/contactenroutes/