Contacten en expertise gezocht in Tanzania voor project met gezinnen met gehandicapte kinderen

ingevoerd op 31-5-2011

Een organisatie uit ons netwerk vraagt om contacten en expertise in Tanzania. Wie kan hen hierbij helpen? Lees hun plannen en verzoek hieronder en neem contact op!
 
Stichting Zwaluw, waar staan we voor?
Wij komen op voor de belangen van gehandicapte kinderen en hun families in Mambo Tanzania. Geen enkel probleem staat op zich zelf maar vormt een integraal onderdeel van het geheel. De omgeving heeft te maken met gehandicapten en andersom. Hulp bieden aan deze groep alleen, gaat niet helpen; kinderen blijven pesten, de omgeving blijft ze mijden. Vandaar dat we de omgeving hier sterk bij willen betrekken.

Hoe ziet ons plan eruit?
De eerste stap:
Onze eerste uitdaging is de taboe en misverstanden rondom een handicap te doorbreken. Meer ouders de moed geven om uit te komen voor het hebben van een kind met een beperking. We willen door informatie en onze verhalen bereiken dat ook in Tanzania deze kinderen en hun gezinnen de kans krijgen om volwaardig deel uit te maken van de gemeenschap.
Het plan is om een vereniging van gezinnen van kinderen met een beperking, op te richten. Samen met deze vereniging gaan we de eerste stappen zetten naar het opzetten van een zorgboerderij ”Tanzaniaanse stijl”. Begeleid door de ouders van deze ”special kids”.  Een zorgboerderij die op termijn zichzelf moet “bedruipen”.

De vervolgstappen:
In Nederland kennen we al zorgboerderijen die opvang en begeleiding bieden aan gehandicapten. In Nederland wordt een dergelijke zorgboerderij door de overheid gefinancierd. Het grote verschil in Tanzania zal zijn dat ouders zelf een rol krijgen in de begeleiding en meedoen aan de te ontwikkelen activiteiten.
Voor de gehandicapte kinderen zorgen we voor een dag activiteiten programma, een onderdeel van de Zorgboerderij, ”De Kindertuin.”  Afhankelijk van de leeftijd en niveau van het kind, worden er eenvoudige handelingen geleerd waardoor ze zelfredzamer worden. Voor de gevorderde kinderen komt er een kleinschalige boerderij en werkplaats waar ze zaken leren zoals kippen verzorgen en groente telen. De ouders zelf worden hierbij door middel van een rooster beurtelings betrokken. Hierdoor dragen zij zelf zorg voor de opvang en begeleiding van hun kinderen. Door met elkaar zorg te dragen voor dit project, krijgt elke ouder verantwoordelijkheid maar ook momenten van rust om zo hun eigen werkzaamheden te kunnen verrichten. We gaan laten zien dat ook deze ’special kids’ wat in hun mars hebben.

Wie zoeken wij?
Om onze plannen waar te maken zoeken wij in Tanzania partners die expertise hebben op diverse gebieden. Kennis op het gebied van gehandicapten maar ook op de te ontwikkelen activiteiten van de boerderij zoals het verbouwen van gewassen en het houden van vee. Daarnaast is het idee om een boerencamping te ontwikkelen; dus ook in de sfeer van toerisme zijn de contacten welkom.

Voor meer uitgebreide informatie zie onze website: www.stichtingzwaluw.nl