Gezinnen versterken in plaats van herbouw van tehuizen voor mensen met een handicap in Servië!

ingevoerd op 2-8-2011

Belgrado, Servië–28 juli, 2011– Disability Rights International’s partners in Servië, Mental Disability Rights Initiative (MDRI-S), ondersteund door een wijd netwerk van mensenechten en gehandicapten groepen, hebben met succes druk uitgeoefend op de Europese Unie om zich terug te trekken als donor van de reconstructie van zes instituten voor mensen met een handicap in Servië. Het €5.1 miljoen ($7.3 million USD) kostende project is nu herschreven naar ondersteuning van de ontwikkeling van community services die ervoor zorgen dat kinderen en volwassenen de instituten kunnen verlaten en in de gemeenschap gaan leven, met keuzes die gelijk zijn aan niet gehandicapten. Disability rights activisten hebben zich georganiseerd met als doel om de EU te dwingen de rechten van gehandicapten onder het VN Verdrag voor de Rechten van mensen met een handicap te respecteen en zijn daarin succesvol.

Wereldwijd is er erkenning dat het renoveren van instituten er niet voor zorgt dat het misbruik dat binnen de muren voorkomt, voorkomen kan worden. Instituten zorgen juist voor het afscheden van mensen met een handicap van de samenleving en daarmee zorgt dat zij hun basale rechten op een normaal leven niet zien gerespecteerd

Dragana Ciric Milovanovic, Executive Director of MDRI-S, legt uit, ”Geld besteden aan het verbeteren van deze gebouwen is geen antwoord. Nieuwe, prachtige tehuizen trekken nieuwe plaatsingen aan. Ouders die hun kinderen thuis willen houden worden gedwongen hun kinderen in de tehuizen te plaatsen omdat dat de enige optie is. Zij krijgen geen ondersteuning thuis. Zelf is een prachtig tehuis worden mensen nog steeds in hun mogelijkheden beperkt, overgemedicaliseerd, verwaarloosd en sexueel mishandeld.

Disability Rights International is enthousiast dat Servië en de EU de fout erkennen van een institutionele benadering en willen nu een internationale strategie ontwikkelen die de waardigheid van ieder individu respecteert en ernaar streeft hen alle mogelijkheden te bieden een bijdrage te leveren aan de samenleving en die gezinnen bij elkaar houdt.