Kinderrechtenorganisaties en Kinderombudsman luiden de noodklok

ingevoerd op 24-11-2011

De Nederlandse overheid moet het voorkomen van kindermishandeling steviger aanpakken. Dat vinden de leden van het Kinderrechtencollectief. In elke gemiddelde schoolklas zit één kind dat mishandeld, misbruikt of verwaarloosd wordt en het aantal kinderen dat met mishandeling te maken krijgt stijgt. Spraken onderzoekers in 2007 nog over 107.000 kinderen die jaarlijks mishandeld werden, in 2011 gaat het om ruim 118.000 kinderen; een stijging van zo’n 10%.

Het Kinderrechtencollectief heeft op 23 november de Kinderombudsman het rapport ’De aanpak van kindermishandeling in Nederland: Knelpunten en Aanbevelingen’ aangeboden. De leden van het collectief zijn: Augeo Foundation, Bernard van Leer Foundation, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Defence for Children, Jantje Beton, NJR (Nationale Jeugdraad), Stichting Kinderpostzegels Nederland, Terre des Hommes en UNICEF Nederland.

Het Better Care Network heeft de aanbiedingsbrief van dit rapport mede ondertekent. U kunt brief en een samenvatting lezen op de pagina van de werkgroep lobby op onze website. Meer informatie vindt u in de link hieronder.

Vervolgens heeft Kinderombudsman Marc Dullaert de overheid gevraagd haar verantwoordelijk te nemen in de aanpak van kindermishandeling. Dat heeft hij 23 november in een brandbrief de Tweede Kamer laten weten.