Roemenië maakt adoptieproces sneller

ingevoerd op 30-11-2011

Een nieuwe wet maakt het adoptieproces in Roemenië eenvoudiger met als doel om de laatste kinderhuizen in het land in 2020 te kunnen sluiten.
De nieuwe wet is bedoeld om mensen in Roemenië aan te moedigen kinderen te adopteren en zo de kinderen die nu nog in kinderhuizen verblijven in gezinnen te plaatsen.

“The law allows children to leave the state protection system much earlier, speeding up the adoption process,” Bogdan Panait, president of the Romanian Office for Adoptions, ORA, said.
 
“Children who have not been visited by their parents for a year will be declared automatically available for adoption. If no other relatives of the child can be identified within a month, he or she will be put up for adoption,” Panait explained.
 
Een andere belangrijke verandering in de wet is dat het nu mogelijk wordt dat Roemenen die in het buitenland wonen ook mogen adopteren. Zij zullen niet langer vallen onder de regel dat interlandelijke adoptie niet mogelijk is. Die ban werd in 2001 geïntroduceerd.De nieuwe adoptiewet zal binnen de komende vier maanden van kracht worden.

Het aantal kinderen in Roemeense kinderhuizen is al enorm gedaald. Twintig jaar geleden waren er meer dan 100.000 kinderen in staatskinderhuizen. Nu zijn er nog 7.000 en het plan is om deze kinderen nu uit te plaatsen en de kinderhuizen te sluiten in 2020.

Roemenië staat onder grote druk om weer interlandelijke adopties toe te staan maar met de toename van het aantal families binnen Roemenië die willen adopteren zal dat niet gebeuren. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende garanties zijn dat ouders niet onnodig buitenspel gezet worden en onderzocht wordt waarom zij hun kinderen niet bezoeken.
Gezinshereniging is in de VN Richtlijnen belangrijk.