Social Protection framework ontwikkeld door UNICEF beschikbaar

ingevoerd op 1-5-2012

UNICEF werkt in bijna 90 landen en meer dan 120 landen aan het opzetten en verbeteren van sociale bescherming. Sociale bescherming wordt gezien als beleid en programma’s, zowel van de overheid als particulieren, die gericht zijn op het verminderen van economische en sociale kwetsbaarheid voor armoede.

UNICEF’s werk op het gebied van sociale bescherming is niet nieuw maar heeft door recente trends en ontwikkelingen--zoals macro-economische crises, klimaatveranderingen, en bevolkingsgroei--de laatste jaren een vlucht genomen. Het Framework beschrijft een conceptueel raamwerk met de basis principes en de vier belangrijkste componenten voor sociale bescherming. Het geeft ook veel concrete voorbeelden die overtuigend aantonen welke resultaten met een geïntegreerd beleid voor sociale bescherming bereikt zijn en kunnen worden, met name voor de meest kwetsbare kinderen en hun families.

Het bespreekt verder een aantal lessen die getrokken kunnen worden uit de jarenlange ervaring en hoe social bescherming kan bijdragen aan resultaten in andere sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, voeding en kinderbescherming. Meer technische zaken als het ontwerpen van sociale bescherming programma’s, hun financiering en monitoring en evaluatie komen ook aan bod. Het Framework is bedoeld als bijdrage aan de voortdurende dialoog over sociale bescherming en eindigt derhalve met een aantal onderwerpen die dit zullen beïnvloeden; humanitaire hulp, het groeiende aandeel van jongeren in de bevolking; de toenemende urbanisatie en migratie.

Titel van het document: Integrated Social Protection Systems: Enhancing Equity for Children -- UNICEF Social Protection Strategic Framework (engels)
Meer informatie over het Framework is hier te vinden, waar het document ook gedownload kan worden: