Internationaal: VN - Zorgen over toename vondelingenluiken in Europa

ingevoerd op 17-6-2012

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de toename in Europa van het aantal vondelingenluiken, waar mensen anoniem een baby kunnen achterlaten. Dat meldde het Britse dagblad The Guardian op 10 juni.
Vondelingenluiken zijn plekken waar een kind droog en warm kan worden achtergelaten, vaak bij een ziekenhuis. De afgelopen tien jaar zijn bijna tweehonderd vondelingenluiken geïnstalleerd in onder meer Duitsland, Polen, Hongarije en Letland. Ruim vierhonderd kinderen zijn er achtergelaten. Nederland kent geen vondelingenluiken.
 
Voorstanders zien de luiken als een manier om kindermoord te voorkomen. Ze zijn echter in strijd met het recht van kinderen om hun ouders te kennen, aldus het VN-Kinderrechtencomité. Er zijn bovendien geen aanwijzingen dat ze kindermoord tegengaan.De Britse onderzoeker Kevin Browne van The University of Nottingham deed onderzoek naar de luiken. Hij stelt dat kinderen vaak worden achtergelaten door mannen en vraagt zich af of dat altijd gebeurt met toestemming van de moeder.

Bron: The Guardian en nieuwsbrief NJI
meer informatie