Nationaal: Wat zeggen verkiezingsprogramma’s over jeugd en opvoeding?

ingevoerd op 20-8-2012

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft deze zomer de (concept-)verkiezingsprogramma’s van acht politieke partijen onder de loep genomen op het terrein van jeugd en opvoeding. Gekozen is voor de partijen die momenteel met vijf of meer zetels zitting hebben in de Tweede Kamer: CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, PVV, SP en VVD.

Kindermishandeling en kinderopvang belangrijke thema’s
Bijna alle partijen zijn voorstander van de decentralisatie in de jeugdzorg. VVD, SP, CDA, D66 en GroenLinks noemen dit expliciet in hun verkiezingsprogramma. De aanpak van kindermishandeling is een belangrijk onderwerp in de verschillende verkiezingsprogramma’s. Het CDA schrijft ‘Kindermishandeling verdient een straffe aanpak’. De PvdA meent dat alle organisaties die met kinderen te maken hebben, moeten werken met een meldcode kindermishandeling. De VVD en PVV willen een meldplicht voor kindermishandeling. Ook menen verschillende politieke partijen dat de kinderopvang beter zal moeten aansluiten bij de situatie thuis. Zo wil het CDA ‘brede dagarrangementen’ voor kinderen van 4 tot 12 jaar, waarbij de basisschool ruimte krijgt om zelf buitenschoolse opvang te bieden. D66 en GroenLinks zijn voorstander van brede scholen, die naast regulier onderwijs ook kinderopvang, voorschoolse educatie en buitenschoolse opvang bieden.

Wat zeggen deze partijen in hun verkiezingsprogramma over gezondheid, jeugdzorg, onderwijs en welzijn? En wat over kindermishandeling en jeugdcriminaliteit? De volledige vergelijking, informatief voor professionals in de jeugdsector, is hier te downloaden: Verkiezingsprogramma’s op het terrein van jeugd en opvoeding (http://www.nji.nl/nji/download/Verkiezingsprogrammas_op_het_terrein_van_jeugd_en_opvoeding.pdf)