Nationaal: Kinderen en kinderrechten in het regeerakkoord

ingevoerd op 2-11-2012

Hieronder vindt u kort een aantal punten uit het regeerakkoord van VVD en PvdA - dat op 29 oktober gepresenteerd werd - die van invloed zijn op kinderen en jongeren, in Nederland en daarbuiten.

Algemeen
UNICEF heeft uitgezocht dat in het 81 pagina’s dikke akkoord kinderen ongeveer 25 keer worden genoemd, vooral in relatie tot kinderopvang en kinderbijslag. Kindermishandeling wordt slechts een keer genoemd, in een rijtje met mensenhandel en huiselijk geweld, en dient bestreden te worden. Het belang van het kind komt niet voor in de tekst.

Jeugdzorg in Nederland
In het regeerakkoord staat dat alle vormen van jeugdzorg in 2015 gedecentraliseerd worden naar gemeenten. Het ministerie van VWS moet dit coordineren. ’Gemeenten kunnen deze taak veel doelmatiger uitvoeren door ontschotting, preventie, vroegtijdig signaleren, verschuiving van zwaardere naar lichtere zorg en eenvoudigere indicatieprocedures’, zo staat in het akkoord.

Tegelijkertijd wordt het jeugdzorgbudget met 150 miljoen euro extra verlaagd. Het is niet helder welke effecten de bezuinigingen zullen hebben op Jeugdzorg. De voorgenomen eigen bijdrage voor jeugdzorg komt er niet.

Verder wil het kabinet de professionalisering van de jeugdzorg versnellen, inclusief opleidingseisen, beroepscodes en tuchtrecht.

Ook staat er in het akkoord dat prestatiegegevens aangeleverd worden en openbaar worden gemaakt om zo de effecten van jeugdzorg te kunnen beoordelen

Kinderpardon
Kinderen van afgewezen asielzoekers en alleenstaande minderjarige vreemdelingen die minimaal vijf jaar in Nederland wonen, krijgen een verblijfsvergunning. Als tijdelijke overgangssituatie geldt dat de kinderen de verblijfsvergunning moeten aanvragen voordat ze 21 jaar zijn. In de definitieve regeling zal gelden dat de vergunning moet worden aangevraagd voor de leeftijd van 19 jaar. Ook moet het kind zich niet langdurig aan het toezicht van de rijksoverheid hebben onttrokken, aan zijn terugkeer hebben meegewerkt en zijn identiteit hebben aangetoond.

Gezinsleden van kinderen van afgewezen asielzoekers die in Nederland verblijven, krijgen een afgeleide verblijfsvergunning.

Tegelijkertijd gaat het langer duren voordat een vreemdeling Nederlander kan worden, wordt gezinshereniging ingewikkelder en wordt illegaal verblijf strafbaar gesteld.

Ratificatie Verdrag inzake de Rechten van Gehandicapten
In het akkoord staat dat de regering het VN-Verdrag inzake de Rechten van Gehandicapten gaat ratificeren. Dat is goed nieuws voor kinderen met een beperking.

Internationale samenwerking
Het Nederlandse budget voor ontwikkelingssamenwerking wordt met 25 % (1 miljard euro) gekort. Ook hier is de vraag welk effect dit zal hebben op kinderen in ontwikkelingslanden. Het akkoord stelt verder dat in het buitenlandbeleid mensenrechten (en dus ook kinderrechten) hoog op de agenda blijven staan. Tegelijkertijd zal meer uit het budget van internationale samenwerking gaan naar defensie operaties en naar samenwerking met bedrijven

Onder andere UNICEF (http://www.unicef.nl/nieuws/berichten/2012/10/hoe-zit-het-met-de-kinderen-in-het-regeerakkoord/) en Defence for Children (http://www.defenceforchildren.nl/p/21/2551/mo89-mc21) zijn met uitgebreide reacties gekomen op het Regeerakkoord.