Weerstand tegen het sluiten van kinderhuizen in Rusland

ingevoerd op 12-4-2013

Russia: Are efforts to help thousands of ’abandoned’ children being resisted? (BBC, April 2, 2013)

De BBC heeft een uitzending van Newsnight besteedt aan het programma dat de overheid in Rusland heeft gelanceerd om kinderhuizen te sluiten en tienduizenden kinderen terug te plaatsen in een familieomgeving door middel van pleegzorg of adoptie in Rusland zelf. Het in de praktijk brengen van dit programma wordt echter sterk tegengewerkt door diegenen die profiteren van het in stand houden van de instituten.

De schattingen van het aantal kinderen in instituties lopen sterk uiteen van het officiele cijfer van 118.000 weeskinderen tot een ander officieel cijfer van 300.000 kinderen in kinderhuizen. Veel van de kinderen zijn echter geen weeskinderen, maar zijn door ouders afgestaan omdat ze een medisch probleem of handicap hebben. Ook dokters adviseren ouders nog vaak om kinderen af te staan met het argument dat de staat beter voor deze kinderen kan zorgen.
De zorgstandaarden in deze kinderhuizen zijn vaak minimaal en er wordt weinig gedaan om kinderen met een handicap te stimuleren of te onderwijzen.

Organisaties en individuen die zich in Rusland inzetten om de situatie voor kinderen te veranderen geven aan dat ondanks de stijgende vergoedingen voor pleegouders er zoveel geld wordt gepompt in kinderhuizen (meer dan $53.000 per kind per jaar) dat ambtenaren ze maar al te graag willen behouden. Pogingen om het systeem te veranderen en kinderen in families te plaatsen leiden wel degelijk tot positieve veranderingen voor sommige kinderen, maar de financiele voordelen van kinderhuizen voor de betrokkenen, corruptie en de gesloten aard van veel van de kinderhuizen, maken het moeilijk veranderingen op grotere schaal door te voeren.

Lees het artikel en bekijk de uitzending van NewsNight (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21994332)