Ruim tweederde van Nederland positief over ontwikkelingshulp aan kinderen
ingevoerd op 26-4-2013
Van de Nederlandse bevolking vindt 82% hulp aan kinderen in ontwikkelingslanden belangrijk. Door 74% wordt die hulp als nuttig gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van Arachnea, uitgevoerd in opdracht van de Samenwerkende Kinderfondsen - Plan Nederland, WereldOuders, Compassion, Defence for Children, Red een Kind en Save the Children - ter gelegenheid van De Week Van Het Kind.
Als men wordt gevraagd om een rangschikking te maken scoort hulp aan kinderen het hoogst (30%), gevolgd door armoedebestrijding (17%), noodhulp (14%) en bestrijding van HIV, AIDS, Malaria en andere dodelijke ziekten (13%).
Resultaten over 20 jaar
Een groot deel van de bevolking (50 à 70%) denkt dat ontwikkelingssamenwerking een (hele) grote rol heeft gespeeld bij verbetering van de leefsituatie in ontwikkelingslanden. Zo is ruim 60% van mening dat dit geldt voor de daling van de kindersterfte de afgelopen 20 jaar (van 12 miljoen kinderen per jaar naar 7 miljoen kinderen per jaar). Bijna 70% vindt dat ontwikkelingssamenwerking een belangrijke rol heeft gespeeld bij de toegang tot veilig drinkwater (in twintig jaar gestegen van 5,4 naar 6,1 miljard). Dat het percentage ondervoede kinderen onder de vijf jaar in 20 jaar is gedaald van 30% naar 20% vindt 63% te danken aan ontwikkelingssamenwerking.
Bezuinigingen
Als er verder wordt bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking – zoals het kabinet inmiddels heeft besloten - vindt 58% van de Nederlandse bevolking dat die bezuinigingen niet ten koste mogen gaan van kinderen in ontwikkelingslanden. Meer dan een derde van Nederland (36%) vindt wel dat ontwikkelingshulp aan landen met corrupte regimes moet worden stopgezet, ook als dat ten koste gaat van kinderen.
www.weekvanhetkind.nl (http://www.weekvanhetkind.nl)