In de media: nieuwe wetgeving pleegzorg in de Verenigde Arabische Emiraten
ingevoerd op 31-5-2013
United Arab Emirates: Grand mufti urges Emiratis to foster children abandoned in the UAE.
Bron: The National, 6th May 2013.
De grote moefti (hoge wetsgeleerde in islamitische wetgeving) en hoofd van de Fatwa afdeling binnen het departement van islamitische zaken in Dubai, Dr Al Haddad, heeft de Emiraten opgeroepen meer te doen op het gebied van pleegzorg voor verlaten kinderen. Op een forum over kinderen waarvan de ouders niet bekend zijn benadrukte hij dat ondanks het feit dat adoptie niet is toegestaan binnen de islam, pleegzorg een morele verplichting is.
Elk emiraat had eigen wetgeving op dit vlak totdat een nieuwe federale wet is ingevoerd afgelopen haar. Deze wet geeft o.a. elk kind geboren binnen de emiraten waarvan de ouders niet bekend zijn, burgerschap en alle rechten van een VAE burger.
Het emiraat Sharjah was het eerste emiraat dat deze wet al in 1985 implementeerde. Tussen 2008 en 2012, ving departement van Sociale Zaken in Sharjah 140 kinderen op en vond voor 165 kinderen pleeggezinnen. In die periode
plaatste Dubai’s Latifa ziekenhuis, 41 achtergelaten kinderen in pleeggezinnen, terwijl ze zelf ook 28 kinderen opvingen. In dezelfde periode werden minimaal 390 kinderen in het emiraat door andere organisaties ondergebracht in pleeggezinnen.
Lees het hele artikel (in het Engels) (http://www.crin.org/docs/Grand%20mufti.pdf)
Een eerder artikel ging ook in op de nieuwe wetgeving rond pleegzorg in Dubai
Dubai unveils new fostering rules for care of abandoned children
Bron: The National, April 3rd 2013.
Onder de nieuwe wetgeving voor pleegzorg in de emiraten, moeten professionele pleegmoeders tijdelijk zorgen voor een groep van maximal 6 kinderen, in een familie setting, totdat permanente pleegouders gevonden zijn. Mocht er geen geschikt pleeggezin gevonden worden, dan moet het kind zolang als nodig bij de alternatieve familie blijven wonen. De overheid moedigt ook mensen aan die al lang als pleegouder functioneren, dit kenbaar te maken en zo de status en rechten van deze kinderen te waarborgen.
Geschat wordt dat sinds 1995, 300 kinderen geplaatst zijn bij pleegfamilies, maar dat elk jaar 15-20 kinderen worden achtergelaten. Tot voor kort werden kinderen opgevangen in het Latifa ziekenhuis totdat pleeggezinnen gevonden werden.
Lees het hele artikel (in het Engels) (http://www.crin.org/docs/Dubai%20unveils%20new%20fostering%20rules%20for%20care%20of%20abandoned%20children%20-%20The%20National.pdf)