Familie reintegratie: hoe gaat dit in de praktijk?

ingevoerd op 28-6-2013

Retrak, een Engelse organisatie die zich inzet voor straatkinderen in Afrika, heeft een handboek uitgegeven met daarin hun standaard procedures voor de re-integratie van kinderen in hun families.

Het werk van Retrak is gebaseerd op het Kinderrechtenverdrag en de Richtlijnen voor Alternatieve Zorg voor Kinderen. In dit document wordt op een concrete manier uitgelegd hoe elke stap en procedure hierbij aansluit.

Er wordt in het handboek ingegaan op de belangrijkste stappen om te nemen in het proces, welke hulpmiddelen gebruikt kunnen worden en welke procedures er zijn voor monitoring en evaluatie. Er is ruimte voor variatie zodat ingespeeld kan worden op de situatie van kinderen en families in verschillende omstandigheden.

Enkele uitgangspunten van de standaard procedures:
- re-integratie programma’s moeten gebaseerd zijn op het principe dat familie re-integratie eerste prioriteit is;
- het kind staat centraal in programma’s en activiteiten;
- per kind moet bekeken worden wat in het beste belang van het kind is;
- het is essentieel om te werken aan het (opnieuw) opbouwen van positieve banden tussen kinderen en hun familie;
- de bredere gemeenschap moet betrokken zijn bij de ondersteuning van kinderen en hun families.
- nazorg en ondersteuning van de verzorgers zijn van groot belang.

De belangrijkste stappen in het re-integratie proces die Retrak onderscheidt zijn:
(1) assessment met het kind en voorbereiding
(2) contact leggen met de familie en een familie assessment
(3) terugplaatsing van het kind in de familie
(4) opvolging, nazorg en ondersteuning van de familie
(5) terugtrekking

De specifieke procedures en de duur van deze stappen zijn specifiek voor elk kind. Wanneer blijkt dat re-integratie niet de beste oplossing is voor het kind (bijvoorbeeld bij een onveilige thuissituatie), moeten andere geschikte alternatieve vormen van zorg gezocht worden. Denk bijvoorbeeld aan pleegzorg.

Om maatschappelijk werkers te helpen in dit proces, wordt ook concreet gekeken naar hoe deze standaard procedures in de praktijk te brengen zijn. Hierin wordt bijvoorbeeld gekeken naar welke kernvragen gesteld moeten worden, welke factoren meespelen en hoe kinderen zelf betrokken kunnen worden in het hele proces.

Download de standaard procedures voor familie re-integratie hier (http://www.crin.org/docs/Retrak%20Family%20Reintegration%20SOPs%20May%2013%20%28P%29.pdf)

Meer informatie over familie re-integratie (http://www.bettercarenetwork.nl/pg-17382-7-62575/pagina/documentatie_-_reintegratie.html)