Nieuw rapport: Synergies for Child Protection Systems and Children Affected by HIV and AIDS

ingevoerd op 2-8-2013

Deze studie van IATT (Inter Agency Task Team on Children affected by HIV and AIDS) identificeert praktische manieren waarop de sectoren kinderbescherming en HIV/AIDS beter kunnen samenwerken en gebruik kunnen maken van elkaars expertise. Dit om systemen van kinderbescherming te versterken en op die manier kinderen die het risico lopen op misbruik, geweld en uitbuiting als kinderen die leven met HIV of de gevolgen ervan beter te beschermen.

De uitkomsten van de studie (gebaseerd op literatuur onderzoek en interviews met experts op het gebied van kinderbescherming en HIV/AIDS) laten zie dat er een wisselwerking is tussen uitkomsten op het gebied van kinderbescherming en HIV/AIDS. Dit laat zien dat in bepaalde contexten beide sectoren veel meer geïntegreerd moeten werken.

Specifieke uitkomsten zijn onder andere dat kinderen die hun ouders hebben verloren aan AIDS vergeleken met andere kinderen (ook weeskinderen) in Sub Sahara Afrika, meer risico lopen om fysiek en emotioneel mishandeld te worden. Ook hebben de verzorgers van deze weeskinderen meer kan op depressie vergeleken met andere verzorgers in Sub Sahara Afrika; hebben deze weeskinderen meer kans op seksueel misbruik en hebben ze vaker seks in ruil voor geld/goederen; hebben kinderen in alle vormen van alternatieve zorg meer beschermingsrisico’s omdat ze minder toegang hebben tot informatie of diensten.

Het rapport gaat dieper in op deze kwesties en geeft ook aanbevelingen om op nationaal niveau de samenwerking tussen de sectoren te verbeteren.

Lees het rapport (in het Engels) (http://www.crin.org/docs/Building%20Protection.pdf)