10/11 oktober: Trainingen Kinderprojecten door Better Care Network, Wilde Ganzen en Impulsis

ingevoerd op 23-8-2013

Wilde Ganzen biedt in samenwerking met Better Care Network en Impulsis op donderdag 10 en vrijdag 11 oktober een tweedaagse training over kinderprojecten aan.

Deze trainingen zijn ontwikkeld voor Particuliere Initiatieven met een project of projecten waar kinderen een belangrijke rol spelen. We richten ons vooral op die projecten die gezinnen ondersteunen of vervangende opvang bieden als ouders niet meer voor de kinderen kunnen zorgen.

De trainingen zullen gegeven worden door trainers uit twee werelddelen. Bep van Sloten van Better Care Network (BCN) geeft deze training samen met Elize Coetzee van Give a Child a Family (GCF) in Zuid Afrika. Op een interactieve wijze en met input van een project in het buitenland (dat ook vanuit een Nederlands Particulier Initiatief wordt gesteund), worden dit trainingsdagen met een praktisch karakter. Uw vragen komen aan bod en worden vanuit de praktijk in een ontwikkelingsland beantwoord. Bep heeft veel ervaring in diverse werelddelen met zowel het beleid als de praktijk van alledag. Op dag 1 zal tevens een bijdrage geleverd worden door Stephen Ucembe uit Kenia, die zelf is opgegroeid in een kinderhuis. Hij werkt nu als maatschappelijk werker met vluchtelingengezinnen en jongeren die, net als hij, niet bij hun ouders zijn opgegroeid en heeft een organisatie (Kenya Network of Careleavers) opgericht die kinderen in kinderhuizen trainen.

Dag 1: Gezinsvervangende opvang: Terug naar huis of familieleden en hoe zorg ik dat een (pleeg)gezin een veilige plek is?: 10.00-17.00 uur

In veel landen probeert men kinderen die in een kinderhuis of een pleeggezin of gezinshuis wonen weer terug te plaatsen naar huis. Waar moeten we op letten als ook in ons project hieraan wordt gewerkt? Hoe doen ze dat in Zuid Afrika en hoe bereid je kinderen en gezinnen hierop voor? Wat is de reden achter dit beleid en hoe staat het met de rechten van kinderen op onderwijs en goede zorg en het recht op een veilige plek? Hoe zorg je dat na terugplaatsing kinderen beschermd worden en wat als er geen ouders meer zijn? In de middag kijken we specifiek naar kinderrechten en naar de problemen van kinderen met een traumatisch verleden met mishandeling en verwaarlozing. Kinderen die op straat leefden of bij een ramp of oorlog betrokken waren. We behandelen hoe je die kinderen kunt helpen en beschermen als ze in je project zitten. Stephen vertelt hoe jongeren in Kenia kinderen die niet bij hun ouders wonen helpen en Elize vertelt over de methodes die zij gebruiken. Daarnaast komt de samenwerking en de vertaling van wat we leren naar je projectpartner aan bod.

Dag 2: Het Kind Centraal: een betrokken gemeenschap, een kleinschaliger project en vrijwilligers met kinderen: 10.00-17.00 uur.

Het belang van het kind staat voorop maar wie bepaalt wat het belang van het kind is? Deze dag kijken we naar de kwaliteit van de verzorgers van de kinderen. Hoe kunnen we op de plaats waar we werken de lokale bevolking betrekken bij de opvang. Hoe kunnen we hen enthousiast maken om hun huis open te stellen en kinderen als pleeg- of adoptiekind op te nemen? Hoe doen ze dat in Zuid-Afrika? Hoe kunnen we zorgen dat kinderen een veilige plek hebben in die gezinnen en hoe vinden we de juiste mensen om voor kinderen te zorgen? En als we een kinderhuis hebben als project, hoe zorgen we dan dat kinderen zich kunnen hechten? Hoe ga je van een grootschalig huis naar kleine gezinsachtige opvang? Hoe kijkt men daar ter plaatse tegenaan en hoe nemen we mogelijke weerstand weg?
In de middag kijken we naar de rol van de vrijwilliger binnen het project. Werken we met vrijwilligers uit Nederland of lokaal en zo ja, wat zijn dan de dingen die we moeten doen en laten en hoe regel je dat? Elize zal hier vertellen over haar ervaring en het Better Care Network deelt de materialen die zij ontwikkeld hebben.

Beide dagen kunnen als een geheel worden gevolgd - en dat is zeker aan te raden - maar u mag ook voor één van beide trainingen kiezen, want er komt op allebei de dagen een ander en compleet thema aan bod. Voor meer informatie en aanmelding, zie http://www.wildeganzen.nl/index.php?id=379 (http://www.wildeganzen.nl/index.php?id=379)