Van een tehuis naar een thuis in Georgie

ingevoerd op 6-12-2013

Sinds 2005 werkt de overheid van Georgie hard aan deinstitutionalisering. Van de 41 grote staatskinderhuizen met maar liefst 4.600 kinderen in 2005, zijn er momenteel nog maar 3 geopend waar zo’n 109 kinderen wonen. De overheid heeft samen met UNICEF, USAID en andere organisaties gewerkt om dit voor elkaar te krijgen.

Voor de bijna 4.500 kinderen die niet meer in de kinderhuizen wonen is een goed alternatief gevonden waardoor ze in een gezinsomgeving kunnen opgroeien. Kinderen zijn herenigd met hun ouders of andere familieleden en deze krijgen ondersteuning in de opvoeding van hun kinderen. Ook is er gewerkt aan het opzetten van pleegzorg en dagopvang, en bij het plaatsen van kinderen in kleinschalige opvang waar acht tot tien kinderen in een gezinsomgeving kunnen opgroeien. Om te voorkomen dat ouders kinderen met een handicap achterlaten, is de verdere ontwikkeling van dagopvang en het toegankelijk maken van het onderwijssysteem voor deze kinderen van cruciaal belang.

De 109 overgebleven kinderen zijn moeilijker te plaatsen in pleeggezinnen of kleinschalige opvang omdat ze een handicap hebben of dermate getraumatiseerd zijn dat ze ernstige gedragsproblemen vertonen. Ook voor deze kinderen wordt gezocht naar een goed en liefdevol alternatief.

Georgia on its way to ending large institutional care for children (http://www.messenger.com.ge/issues/3000_november_28_2013/3000_unicef.html)