Left Behind: rapport over kinderen met een handicap in instituties in Georgie

ingevoerd op 20-12-2013

Ondanks alle inspanningen van de overheid in Georgië om alle staatskinderhuizen te sluiten en een plekje te vinden voor kinderen in een gezin, blijven de kinderen met een handicap achter. Dat zagen we ook al in eerdere berichten. Nu is de organisatie Disability Rights International (DRI) met een nieuw rapport gekomen waarin dit ook gesteld wordt en waar ook gekeken is naar private instellingen. Er wordt met name gekeken naar de risico’s die deze kinderen lopen in de kinderhuizen waar ze geen onderdeel uitmaken van de maatschappij. Schendingen van rechten waarover DRI rapporteert zijn verwaarlozing, mishandeling, het ontzeggen van medische zorg en hoge sterftecijfers. Het gebrek aan officiele controle in de private instellingen zorgt ervoor dat het niet bekend is hoeveel kinderen daarwerkelijk in instituties leven en hoe ze verzorgd worden: “[t]his creates a serious risk of further abuse, disappearance of children from families, or trafficking,” zegt de auteur van het rapport, Eric Mathews van DRI.

Georgie heeft het VN verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in 2009 ondertekend, maar moet het nog altijd ratificeren. (Nederland heeft het ook in 2007 ondertekend, maar nog altijd niet geratificeerd).

Lees het hele rapport van DRI: Left Behind: Exclusion of Children and Adults with Disabilities from Reform and Rights Protection in Georgia (http://crin.org/docs/Left-Behind-final-report.pdf)