Deinstitutionalisering in Polen

ingevoerd op 28-2-2014

Op 14 februari organiseerden de mensenrechten ombudsman in Polen en de Europese Expert Groep (EEG) een bijeenkomst over deinstitutionelisering in Polen. Opvattingen over de status hiervan verschillen. Volgens de Minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken - Elżbieta Seredyn - zijn er grote stappen gemaakt; in 2013 zijn 16.000 kinderen minder terecht gekomen in de zorg. Dit zou toe te schrijven zijn aan de zogenaamde Family Support Act die van kracht is geworden.

Kinderorganisaties in Polen zeggen echter dat dit cijfer het resultaat is van re-categoriseren en dat de impact van de nieuwe wet nog niet zo groot is. Er wordt geschat dat er nog altijd 68.000 kinderen in instituties opgroeien, het hoogste aantal in de EU. De organisaties hebben de overheid tijdens de bijeenkomst opgeroepen om met een duidelijke strategie te komen om de wet ook in de praktijk te gaan brengen.

Lees meer (http://www.openingdoors.eu/a-national-strategy-in-poland-for-di/)
Lees hier meer over deinstitutionalisering en de EU (http://www.openingdoors.eu/a-year-on-from-the-investing-in-children-recommendation/)