Reintegratie van kinderen in Moldavie

ingevoerd op 16-5-2014

Na het eerdere rapport over reintegratie in Mexico, komt Family for Every Child nu ook met een rapport over reintegratie in Moldavië. Later zal ook een rapport volgen over Nepal. Het doel van deze uitgebreide studie is om succesvolle elementen van duurzame reintegratie van kinderen zonder ouderlijke zorg te identificeren.

Moldavië loopt in de regio voorop als het gaat om het aantal kinderen dat opgevangen wordt in kinderhuizen. 2,2% van alle kinderen groeit er op zonder ouders. Meer dan 6.000 kinderen in residentiële zorg en meer dan 10.000 in een gezinsomgeving.

Het rapport is het resultaat van een 2 maanden durende studie naar reintegratie van 43 kinderen (tussen 12 en 14 jaar) uit residentiële zorg in Moldavië. De meeste kinderen hadden 4-7 jaar niet bij hun ouders gewoond. Het rapport laat heel goed zien hoe complex het proces van reintegratie is en laat zien wat werkte en wat niet en waarom. Het laat ook heel duidelijk zien welke gemengde gevoelens er vaak spelen bij ouders/verzorgers, kinderen en maatschappelijk werkers tijdens het proces. Ook de realiteit - reintegratie is nieuw, er zijn beperkte middelen voor het proces van reintegratie en maatschappelijk werkers hebben maar beperkte training gehad om het proces te begeleiden.

De studie laat zien dat hoewel veel ouders zich zorgen maakten over de terugkeer van hun kinderen, de meeste kinderen en ouders gaven aan gelukkiger te zijn samen dan alleen. En, dat dit het resultaat was de relatie die ze konden opbouwen en de liefde die daarbij hoort.

Bekijk het rapport (http://www.familyforeverychild.org/sites/default/files/resources/Reintegrating_children_in_Moldova.pdf)