Nieuws uit Tanzania: situatie van kinderen met albinisme

ingevoerd op 28-8-2014

Bron: UN News and Media

De VN heeft zorgen geuit richting de overheid van Tanzania voor het plaatsen van kinderen met albinisme in staatskinderhuizen (zogenaamde ”education centres”). De pogingen van de autoriteiten om deze kinderen bescherming te bieden worden teniet gedaan door de heersende ideeën over mensen met albinisme.

Het Human Rights Office van de VN onderzoekt nu de omstandigheden van 100en kinderen met albinisme in deze centra. In een land waar kinderen met albinisme groot risico lopen mishandeld of vermoord te worden en waar hun lichaamsdelen worden verkocht als geluksbrengers, zijn veel kinderen, na een toename van het aantal moorden sinds enkele jaren, in 23 staatskinderhuizen geplaatst om ze bescherming te bieden. Maar, zegt de VN, veel kinderen hebben geleden als resultaat hiervan: kinderen zijn weggehaald bij hun ouders of zijn door hen verlaten, huidig beleid zorgt ervoor dat kinderen geen contact meer hebben met familie, de kinderhuizen zijn overvol en hygiënische omstandigheden zijn slecht. Ook zijn er gevallen bekend van seksueel misbruik.

Er zijn toenemende zorgen dat de kinderhuizen die in eerste instantie als noodoplossing zijn ingezet, nu een lange-termijn oplossing worden. Er wordt onderzocht of de kinderhuizen nu niet juist gebruikt worden om deze kinderen gescheiden te houden van de gemeenschap.

Lees het Engelstalige artikel (http://www.unmultimedia.org/radio/english/2014/08/children-living-with-albinism-face-appalling-human-rights-violations-in-tanzania/#.U_7MkEjgW2w)