Conferentie Voluntourism zeer geslaagd

ingevoerd op 7-11-2014

Op 30 oktober 2014 vond de conferentie Voluntourism plaats in het Kinderrechtenhuis in Leiden. De centrale vraag van de conferentie was: ’Is vrijwilligerswerk met kinderen altijd in het belang van het kind?’ De conferentie was met ruim zeventig deelnemers goed bezocht en vele organisaties die betrokken zijn bij vrijwilligerstoerisme waren vertegenwoordigd. Dat de conferentie een succes was, bleek wel uit de vele mails na de conferentie met dankbetuigingen en berichten dat vrijwilligersorganisaties nog eens kritisch naar de projecten met kinderen gaan kijken. Gerben Hardeman van de ANVR was dagvoorzitter. Hij onderstreepte het belang van het duurzaam aanbieden van toerisme en vrijwilligerswerk; in het belang van zowel de organisatie, de lokale bevolking en de ervaring van de consument.

Lees hier (http://www.defenceforchildren.nl/images/13/3641.pdf) het volledige verslag van de conferentie.

In het belang van de vrijwilliger
Onderzoekster Victoria Smith van het International Centre for Responsible Tourism trapte de dag af met het presenteren van haar onderzoek ’How sustainable is the voluntourism market?’ Haar onderzoek wijst uit dat vrijwilligerswerk voornamelijk gedreven wordt door wat de consument wil in plaats van te bekijken wat er lokaal nodig is en welke hulp echt werkt. Ook concludeerde ze dat steeds meer organisaties zich bewuster worden van de noodzaak om hun beleid aan te passen en te verduurzamen omdat vrijwilligers zelf op social media zich negatief uiten over – met name - het werken met kinderen in kindertehuizen.

Hechting van kinderen
Bep van Sloten, expert op het gebied van alternatieve zorg voor kinderen, vertelde over de hechting van kinderen en wat het effect is van vrijwilligers die slechts voor een korte duur voor kinderen zorgen. In de documentaire Last Minute Weeshuis van Karin van Mullem en Arno Rozema kon men precies zien wat Bep van Sloten bedoelde met hechting en het afscheid dat de kinderen keer op keer moeten nemen. De documentaire volgt drie vrijwilligers op de voet die in het buitenland op vrijwillige basis met kinderen gaan werken. Tijdens de pauze werd hier volop over gediscussieerd en nagepraat.

Kinderen veilig
Na de pauze vertelde Celine Verheijen over de zorgwekkende voorbeelden van weeshuizen die als dekmantel dienen voor het misbruik van kinderen. Ook vertelde zij over hoe veiligheid van kinderen zoveel mogelijk is te garanderen en besprak ze de richtlijnen voor vrijwilligerswerk met kinderen van Better Care Network Netherlands (http://www.bettercarenetwork.nl/content/17382/download/clnt/51154_Richtlijnen-vrijwilligerswerk_BCNN_DEF14.pdf). Nur Albayrak en Marieke Abels-Dekker van het ministerie van Veiligheid en Justitie haakten in op dit verhaal door het belang van een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) voor vrijwilligerswerk in het buitenland uit te leggen en de recente ontwikkelingen betreffende deze VOG. De VOG is namelijk gratis voor vrijwilligers en ook in het buitenland op te vragen. Hans Trienekens van Dare2Go en Mathilde Saadhoff-Vlotman van FOX Vakanties vertelde openlijk over hun beleidsvoering met betrekking tot hun aanbod in vrijwilligerswerk.

Verzoeken tot samenwerking
In de paneldiscussie werd gediscussieerd over welke vormen van vrijwilligerswerk wel duurzaam zijn. In de dagen na de conferentie ontving Better Care Network Nederland verzoeken van organisaties die graag samen willen werken om vrijwilligerswerk met kinderen te verbeteren en de Better Care Richtlijnen te implementeren.