Ondersteunen van kwetsbare gezinnen in Oost en Centraal Europa

ingevoerd op 24-11-2014

(Bron: UNICEF)

Volgens UNICEF groeien zeker 1,4 miljoen kinderen in 26 landen in Centraal en Oost Europa en Centraal Azie gescheiden van hun ouders op. Vaak in instituten die hun ontwikkeling in de weg staan. UNICEF pleit er daarom voor om juist de kwetsbare gezinnen - waar kinderen het risico lopen gescheiden te raken van hun ouders - te ondersteunen om zo juist de behoefte aan institutionele zorg te verkleinen en op deze manier het recht van kinderen om in een familie-omgeving op te groeien te promoten.

“Family-based care is the best option for children – and institutional care the least desirable alternative. (...) For when we place children in loving, supportive environments we do more than give them a safe home; we put them on the path to reaching their full potential and becoming fully contributing members of their societies.” zegt UNICEF Directeur Anthony Lake

Zoals we weten kan institutionele zorg de fysieke, intellectuele en emotionele ontwikkeling van een kind ondermijnen. Onderzoek toont daarnaast aan dat opvang in de familie en gemeenschap meer kosteneffectief is op de lange termijn. Een onderzoek van 2010 in Armenië laat bijvoorbeeld zien dat de opvang van een kind in een instelling voor 1 jaar gemiddeld $3,800 kost aan overheidssteun, i.t.t. $2,800 in een pleeggezin en zelfs nog veel minder als een kind in de eigen familie ondersteund wordt.

Enkele facts&figures uit Oost en Centraal Europa en Centraal Azië:
(1) het aantal kinderen in instituties/instellingen neemt af, maar de helft van 1,4 miljoen kinderen in de regio die niet bij hun ouders kunnen opgroeien, wonen in grote instituties.
(2) Van negen van tien kinderen in institutionele zorg zijn nog 1 of beide ouders in leven.
(3) In sommige landen maken kinderen met een handicap tot 60% uit van de kinderen in instituties. Dit is te wijten aan een gebrek een gespecialiseerde zorg en inclusief onderwijs.
(4) Kinderen van etnische minderheden, kinderen van alleenstaande ouders en van andere kwetsbare groepen leven disproportioneel veel in instituties.
(5) Hele jonge kinderen hebben 3 tot 6 keer meer kans om verlaten te worden of naar in de formele zorg terecht te komen, juist in de leeftijd die cruciaal is voor hun fysieke, intellectuele en emotionele ontwikkel
(6) Veel landen in de regio maken grote stappen om de zorg voor deze kinderen en hun families te verbeteren. Steeds vaker kiezen overheden ervoor om kwetsbare families te ondersteunen. Dit heeft geleid tot een afname van onnodige scheidingen van kinderen en ouders.