Nieuw rapport over gebruik van EU financiering voor deinstitutionalisering in Europa

ingevoerd op 25-02-2015

De Opening Doors Campagne (http://www.openingdoors.eu/) - zie ook eerdere berichten (http://www.bettercarenetwork.nl/nw-17382-7-3533188/nieuws/nieuw_filmpje_van_opening_doors_campagne_in_europa.html) - heeft een rapport uitgebracht waarin ze de mate waarin EU financiering door 8 EU landen - Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Roemenie - is gebruikt om hun systemen van kinderbescherming te hervormen van institutionele zorg naar het versterken van gezinnen evalueren met hun NGO partners in die landen.

De resultaten laten een positieve trend zien. Voor alle landen, met uitzondering van Griekenland, blijft deinstitutionalisering (DI) een prioriteit in de besteding van EU financiering. Echter, slechts twee partners waren 100% tevreden over de mate van aandacht voor DI, Bulgarije en Roemenie. In de andere landen blijven er zorgen over de aandacht voor DI. Zo gaf de partner in Polen bijvoorbeeld aan dat de bewoording van de wetgeving nog altijd ruimte laat voor institutionele zorg voor kinderen. In Griekenland is er bijvoorbeeld geen geoormerkt budget voor DI.

Het rapport roept de Europese Commissie op om meer aandacht te geven aan hoe de transitie naar zorg in gezinnen en het beschikbaar maken van diensten voor kinderen en gezinnen in de eigen gemeenschap op de lange termijn een betere spendering is van publieke gelden. De kosten hiervan zijn gelijk of lager dan de kosten van een systeem gebaseerd op institutionele zorg. Daarnaast zijn de uitkomsten voor kinderen en gezinnen beter.

“The switch from institutionalisation of children to a system reliant on community-level services and family-based and family-like care, needs long-term investment.  Such transition is an explicit investment priority of EU structural and investment funds, and is aligned with international standards, such as UN Guidelines on Alternative Care” says Jana Hainsworth, Eurochild Secretary General.

 

Download het rapport (http://newsletter.systemat.com/link.php?M=8706&N=436&L=59417&F=H)

Lees meer (http://newsletter.systemat.com/link.php?M=8706&N=436&L=59418&F=H)

Schermafbeelding 2015-02-25 om 09.40.30 Schermafbeelding 2015-02-25 om 09.40.30