Snapshots in 11 Europese landen: aantal kinderen in instellingen neemt af

ingevoerd op 09-07-2015

Meer dan 1.000.000 kinderen in Europa leven in instellingen, geïsoleerd van de zorg en ondersteuning van gezinnen en gemeenschappen. Meer dan de helft van deze kinderen bevinden zich in de Europese Unie. In vergelijking met 2013 zijn er op dit moment 16.000 minder kinderen in instellingen in Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Roemenië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Moldavië en Oekraïne. Armoede blijft de grote boosdoener voor de institutionalisering van kinderen. Dit blijkt uit de zogenaamde ’snapshots’ (http://www.openingdoors.eu/resources/facts-and-figures/) die zijn gemaakt in het kader van de Opening Doors for Europa’s Children (http://www.openingdoors.eu) campagne.

Oververtegenwoordiging
De landenanalyses laten zien dat Romakinderen en kinderen met een handicap onevenredig vertegenwoordigd zijn in instellingen. Ondanks het verbod op de institutionalisering van de kinderen onder drie jaar, worden in veel landen toch jonge kinderen in instellingen gevonden.

Opening Doors
De Opening Doors campagne wordt in 12 landen in Europa gevoerd met als doel de EU en nationale regeringen te overtuigen om prioriteit te geven aan de overgang van institutionele zorg voor kinderen naar familie-gebaseerde zorg. De campagne wordt geleid door Eurochild en Hope and Homes for Children.


De landenanalyses werden uitgevoerd door: National Network for Children in Bulgaria, Igale Lapsele Pere in Estonia, Roots Research Center in Greece, Family Child Youth Association in Hungary, SOS Children’s Villages in Latvia, Save the Children Lithuania & SOS Children’s Villages Lithuania, Hope and Homes for Children (HHC) Romania, HHC Bosnia and Herzegovina, MODS in Serbia, HHC Moldova and HHC Ukraine.

 

Foto: Opening Doors

photo-1 photo-1