Geleerde lessen uit de praktijk: Rwanda

ingevoerd op 17-02-2016

Van april 2013 tot juni 2015 werd in Rwanda het Ishema Mu Muryango programma uitgevoerd door Global Communities and Hope and Homes for Children met ondersteuning van UNICEF en USAID. Het doel van het programma was om kinderen in kinderhuizen op een veilige en duurzame manier te herenigen met hun familie of gemeenschap. En om op die manier verdere institutionalisering te voorkomen door het ontwikkelen van family-based zorg. Nu het programma is afgerond is er een kort rapport opgesteld met de belangrijkste lessen uit dit programma. Deze kunnen ingezet worden door organisaties, overheden en andere actoren in de kinderbescherming bij programma’s gericht op deinstitutionalisering. Uit het programma kwam o.a. naar voren dat:

- ondersteuning van de gemeenschap bijdraagt aan de weerbaarheid van gezinnen en sociale cohesie versterkt;

- er is geen ”one-size fits all” oplossing. Per kind zal goed moeten worden afgewogen wat de mogelijkheden en wensen zijn en wat in het belang van het kind is;

- het belangrijk is de rol van vaders in de opvoeding van kinderen te versterken;

- professionele maatschappelijk werkers een cruciale rol spelen in het reintegratieproces en in het voorkomen van onnodige scheiding van kinderen en ouders;

- het probleem groter is dan slechts de reintegratie van kinderen. Het gaat om het doorbreken van de cyclus van kwetsbaarheid waarin veel gezinnen verwikkeld zijn en waardoor ze om te beginnen risico lopen.

 

Lees het document Key Learnings from the Ishema Mu Muryango Program hier (http://www.bettercarenetwork.org/sites/default/files/Key%20Learning%20from%20the%20Ishema%20Mu%20Muryango%20Program.pdf)

 

Key Learnings from the Ishema Mu Muryango Program Key Learnings from the Ishema Mu Muryango Program