Uitdagingen na 25 jaar strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen

ingevoerd op 13-06-2016

 

Op 7 juni is het rapport over 25 jaar mandaat van de VN Speciaal Rapporteur, Maud de Boer-Buquicchio, op het gebied van handel in kinderen, kinderprostitutie en kinderpornografie gelanceerd. Elk kind dat met seksuele uitbuiting te maken krijgt is er een teveel! Dit rapport van de VN Speciaal Rapporteur brengt de problematiek rondom uitbuiting van kinderen in kaart en laat nieuwe uitdagingen zien. Zeer zeker ook relevant in het kader van kinderen zonder adequate ouderlijke zorg. Er zijn veel voorbeelden van o.a. het vergrote risico op kinderhandel en (seksuele) uitbuiting voor kinderen die opgroeien in kinderhuizen.

De laatste 25 jaar is er zeker meer aandacht gekomen voor de aanpak van handel in en seksuele uitbuiting van kinderen. De feitelijke bescherming van kinderen is echter niet veel beter geworden in de afgelopen jaren ondanks politieke toezeggingen vanaf 1996, het jaar dat het eerste Wereldcongres Tegen Seksuele Uitbuiting van Kinderen werd gehouden in Stockholm. Initiatieven blijven helaas vaak steken op het wetgevings- en beleidsniveau, implementatie in het veld blijft achter. Er is een grote behoefte aan een sterke politieke wil om te komen tot een duurzame inzet van noodzakelijke middelen om de strijd tegen seksuele uitbuiting van kinderen effectief aan te kunnen pakken. 

Bekijk het rapport (http://www.ohchr.org/Documents/Issues/Children/SR/25YearsMandate.pdf)

25 years of fighting the sale and sexual exploitation of children 25 years of fighting the sale and sexual exploitation of children