Terugblik op 10 jaar Better Care Network Netherlands

Interview met Bep van Sloten

Mensen en organisaties bij elkaar brengen, informeren en elkaar helpen om beter goed te doen voor kinderen zonder alternatieve zorg. Dat is de kern van het werk van Better Care Network Netherlands. Zo typeert Bep van Sloten het werk van Better Care Network Netherlands. Zij stond aan de wieg van het netwerk, was de eerste vijf jaar coördinator en is nog steeds actief als vrijwilliger in de werkgroep kwaliteit.

Het begon allemaal in 2007. Cordaid, Kinderpostzegels, International Child Support (ICS) en de International Foster Care Organisation (IFCO) werkten samen in een programma in India en realiseerden zich dat het op het terrein van alternatieve zorg voor kinderen van groot belang is om krachten te bundelen en elkaar op de hoogte te brengen van de meest recente inzichten over wat het beste is voor kinderen in alternatieve zorg. Er bleek grote behoefte aan training van hun medewerkers. Het eerste wat de organisaties deden was andere organisaties uitnodigen voor een conferentie. Daar bleek dat meer kindgerichte organisaties de behoefte hadden om de kennis over alternatieve zorg aan kinderen te vergroten en hun beleid in lijn te brengen met internationale standaarden.

Nog een aantal andere organisaties sloot zich aan. Ondertussen was in New York door onder meer UNICEF, het Better Care Network International opgericht. De ambitie van dit internationale netwerk paste naadloos bij die van de groep kindgerichte organisaties in Nederland. Er kwam een samenwerking op gang en zo werd een Nederlandse branche van dit internationale netwerk opgericht: Better Care Network Netherlands. Bep van Sloten: “Vanuit Nederland waren we in de beginjaren heel actief met het geven van training en het organiseren van bijeenkomsten waar zowel de grote organisaties als de kleinere en ook particuliere initiatieven elkaar konden ontmoeten. Daarnaast hebben we ons ingezet om de Richtlijnen voor alternatieve zorg verwelkomd te krijgen door Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Toen dat lukte in 2009, heeft Better Care Network Netherlands er voor gezorgd dat de Nederlandse regering ze in het Nederlands heeft vertaald.”

 

Nu tien jaar later hebben alle grote kindgerichte organisaties die betrokken zijn en waren bij Better Care Network Netherlands hun beleid voor kinderen in alternatieve zorg op orde. Bep van Sloten: “Een mooi voorbeeld vind ik hoe Wilde Ganzen haar beleid volledig heeft aangepast. Zij steunen geen nieuwe particuliere initiatieven die weeshuizen willen opzetten. Ook kunnen organisaties er terecht voor steun als ze hun weeshuisproject willen omzetten naar een project gericht op het bijeenhouden van families en meer verantwoorde vormen van alternatieve zorg.”

De Richtlijnen voor alternatieve zorg werden de basis van het werk van Better Care Network Netherlands. Bep van Sloten: “Die zijn we gaan uitdragen en promoten bij alle organisaties die projecten hebben in het buitenland gericht op alternatieve zorg voor kinderen. Op een gegeven moment zijn we ons ook gaan richten op organisaties die vrijwilligers uitzenden naar projecten in kinderhuizen. Want wat beïnvloedt nu het meest de kwaliteit van de zorg aan kinderen? Dat is het personeel.  Daarom zijn we in gesprek gegaan met deze organisaties  om hen meer bewust te maken van de schadelijke gevolgen van weeshuizen.” Een steeds grotere groep organisaties is inmiddels bekend met de boodschap van Better Care Network Netherlands. Toch zijn er ook nog veel organisaties die  onvoldoende worden bereikt. Bep van Sloten: “Dat zijn bijvoorbeeld hele kleine organisaties, vaak opgezet door mensen die via vrijwilligerswerk of een toeristisch bezoekje bij een kinderhuis betrokken raken en dan fondsen gaan werven voor het kinderhuis.” 

Kennis en ervaring uitwisselen en krachten bundelen om beter goed te doen voor kinderen in andere landen, dat is volgens Bep van Sloten de kern van het werk van Better Care Network Netherlands: “Je staat als organisatie namelijk niet alleen. Samen weet je veel meer en heb je ook veel meer mogelijkheden om het juiste te bereiken voor kinderen. Ik vind het dan ook van groot belang dat organisaties die actief zijn elkaar weten te vinden, hun krachten bundelen in de landen waar zij actief zijn of elkaar helpen om hun beleid en werkwijze aan te passen. Samenwerking stimuleren om beter alternatieve zorg voor kinderen te realiseren. Dat is de meerwaarde van Better Care Network Netherlands en wat het moet blijven doen.”

 

10 jaar 10 jaar