BCNN bijeenkomst rondom HBO Buitenlandstages: vruchtbare discussie

15 maart 2018

Fontys Hogeschool Pedagogiek heeft op 15 maart in samenwerking met Better Care Network Nederland de vervolgworkshop: Buitenlandstages met kinderen: Wat wel? georganiseerd voor 20 collega’s internationalisering van hogescholen in het sociale domein in Nederland en België. Deze bijeenkomst in Den Bosch was een vervolg op de workshop Buitenlandstages met kinderen: In wiens belang? en was volgens de deelnemers een groot succes!

Studenten stappen geregeld in het vliegtuig om stage te lopen in ‘weeshuizen’ of om met kwetsbare kinderen te werken. Onderzoek wijst uit dat deze vorm van ‘volunteering’ of stagelopen kan leiden tot grote schade (hechtingsproblematieken, ontwikkelingsstoornissen, onnodige scheiding van ouders) bij deze kinderen. Het blijkt zelfs dat 80% van de kinderen in deze kinderhuizen helemaal geen wees is, maar nog minimaal 1 levende ouder heeft. De nadruk zou op gezinsgerichte- en gemeenschapsgerichte initiatieven moeten liggen, of zoals  in de workshop genoemd: ‘verbinden in plaats van scheiden!’

Naomi Vandamme (GZ-psycholoog/psychotraumatoloog Veerkracht Expertise Centrum) en Marlinde Melissen (Docent en coordinator internationalisering bij FHP) verzorgden deze workshop namens BCNN en ook Fontys-collega’s van andere instituten en diensten waren aanwezig. De inhoud van de workshop was erop gericht om zelf in actie te komen binnen de eigen hogeschool om schade bij kinderen in kwetsbare positie te voorkomen. Het was goed om te zien dat de vertegenwoordigers van de hogescholen zich achter deze boodschap schaarden en iedereen terugging naar de eigen hogeschool met een plan van aanpak om buitenlandstages met kwetsbare kinderen beter aan te pakken. Er komt nog een vervolg bijeenkomst op 12 november waarin de nadruk zal liggen op best practices.

(verslag: Marlinde Melissen m.melissen@fontys.nl)

IMG_8333 IMG_8333