De ethiek van vrijwilligerswerk

artikel in My República, Nepal

Hoe ethisch is vrijwilligerswerk? Een vraag die centraal staat in het artikel The ethics of volunteering.
De gevolgen van ongereguleerd vrijwilligerswerk in weeshuizen in Nepal zijn zeer ernstig. Vrijwilligerswerk met een toeristenvisum is illegaal in Nepal. Kosha Hari Niraula, directeur van Department of Immigration, Nepal, zegt dat vrijwilligers een werkvisum moeten krijgen of speciale toestemming van de afdeling nodig hebben om in Nepal te werken.

Toch zijn er in Nepal veel vrijwilligers die op deze wijze rechtstreeks vrijwilligerswerk doen met kwetsbare kinderen. De meesten van hen zijn hier niet in getraind of voor opgeleid en krijgen hier geen begeleiding bij. Veel weeshuizen en kinderopvanghuizen controleren de achtergrond van vrijwilligers niet. Het belang van organisaties om op deze manier vrijwilligers in te zetten is om geld te verdienen. Aan het welzijn van de kinderen wordt vaak voorbij gegaan.

Veel vrijwilligers komen weliswaar met goede intenties werken met kinderen om hun vaardigheden en kennis te verbreden. Maar weinigen realiseren zich dat vrijwilligerswerk voor een korte periode het welzijn van een kind kan schaden en een negatieve invloed kan hebben op hun welzijn. Het hechtingsproces van kinderen aan een primaire verzorger, dat vaak al verstoord is doordat de kinderen gescheiden van hun ouders leven, wordt nog meer verstoord door regelmatig wisselende vrijwilligers.  Kinderen hechten zich aan de vrijwilliger en worden al snel weer gescheiden van hen, waardoor er een cyclus ontstaat van hechtingsstoornissen bij het kind. Zelfs nadat de kinderen uitgegroeid zijn tot volwassenen heeft dit voor hen psychische gevolgen. Zo kunnen ze de neiging hebben om intimiteit te vermijden, ze kunnen lijden aan emotionele instabiliteit en een gebrek hebben aan empathie voor anderen.

Lees het hele artikel over de ethiek van vrijwilligerswerk hier. (http://www.myrepublica.com/news/39390/?categoryId=81)

Photo-NGN Photo-NGN