Start multimediacampagne tegen weeshuisstages

10 december 2018

In een breed aangepakte campagne op social media roept Better Care Network Netherlands jongeren op om geen stage te gaan lopen in een weeshuis. Op 10 december ging de campagne van start en deze loopt nog tot 6 januari 2019.

Eerder werkte BCNN aan een jongerencampagne tegen vrijwilligerswerk in weeshuizen, die veel discussie opleverde. Niet alleen onder jongeren en in de media, maar ook in de politiek. Onlangs presenteerde de VVD, met input van BCNN, een initiatiefnota tegen weeshuistoerisme. Binnenkort vindt daarover een rondetafelgesprek met Kamerleden en deskundigen plaats. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig met waarschuwingsinformatie op haar reispagina’s op internet. Enkele weken geleden besloot hogeschool Fontys niet langer stages naar weeshuizen goed te keuren, andere opleidingsinstituten overwegen dezelfde stap. “Werken in een weeshuis is steeds duidelijker not done”, zegt coördinator Patricia Nieuwenhuizen.

Stagelopen in weeshuizen heeft meerdere nadelige effecten. Om te beginnen is er de aanzuigende werking van kinderen uit arme gezinnen die in een weeshuis worden ondergebracht omdat er geld wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Onderzoeken laten zien dat 80% van de kinderen in een weeshuis nog minimaal één levende ouder heeft. Kinderen hebben er recht op om thuis op te groeien; wanneer dit niet kan vanwege armoede is dáár ondersteuning nodig. In de weeshuizen is de kans op hechtingsproblemen groot, mede door wisselende opvoeders. Het komen en gaan van stagiaires kan de hechtingsproblemen vergroten.

“Ik werk nu in Nederland in de jeugdzorg met kinderen met hechtingsproblematiek. Stel je voor dat ik hier buitenlandse stagiaires uitnodig om met de kinderen te komen spelen. Dat zou vreemd zijn, maar dat is precies wat stagiaires en vrijwilligers in ontwikkelingslanden doen”, zegt Lindy (23 jaar). “Als ik nu een week op vakantie ga, moeten ook de kinderen waarmee ik nu in Nederland werk opnieuw aan mij wennen. Kun je nagaan hoe dat is in de ontwikkelingslanden waar vrijwilligers komen en gaan.” Collega Maarten (22 jaar) vult aan: “Mijn advies is dan ook: ga niet! Je beschadigt de kinderen en dat is een kwalijke zaak. Stage in het buitenland, het klinkt fantastisch, maar je moet je echt afvragen: wat kom ik brengen en wat kom ik halen? Als je er meer komt halen dan brengen, dan moet je niet gaan.”

De campagne is te volgen via Facebook (https://www.facebook.com/StopWeeshuistoerisme/), Instagram (https://www.instagram.com/stopweeshuistoerisme/) en Youtube (https://www.youtube.com/channel/UCvmE_S5Jnx0FoXHDbWKn3aQ).

Campagnebeeld 2 Twitter Campagnebeeld 2 Twitter