ICDI zoekt goede voorbeelden van gezinsondersteuning

Oproep

ICDI is bezig met een inventarisatie van gezinsversterkende interventies in midden inkomenslanden. 

Zij zoeken voorbeelden van methodieken of programma’s die gezinnen ondersteunen en die zich richten op:

-   Preventie van uithuisplaatsing

-   Terugplaatsen van kinderen vanuit pleegzorg of kinderhuizen naar het              oorspronkelijke gezin of de wijdere familie.

 

ICDI zoekt programma’s en projecten die een of de volgende gebieden bestrijken:

1. Psycho-sociale steun - gericht op het bevorderen van de gezonde ontwikkeling van kinderen en de relaties in het gezin gericht op normalisering en controle (bijv ouderschapstrainingen, gezins coaching, mentors, bevorderen ouder-kind relaties, conflict oplossend vermogen etc)

2. Gezinsondersteuning om uithuisplaatsing te voorkomen zoals dagopvang, ondersteunende diensten, gespecialiseerde hulp, mediation, verslavingshulp programma’s enz.

3. Economische hulp: inkomensverbeterende activiteiten 

4. Beleid en wetgeving: standaards, richtlijnen, advocacy, kinderbescherming etc.

 

Waar we naar zoeken zijn voorbeelden van projecten die bewezen effectief zijn en duurzaam (dus niet stoppen bij ophouden tijdelijk project) maar die langdurig effect hebben, kosteneffectief en door anderen te kopieren zodat het overzicht dat we ontwikkelen zinvol is voor iedereen die op zoek gaat naar manieren om kinderen thuis te ondersteunen (in eigen gezin, familie of gemeenschap)

Voorbeelden moeten plaats vinden en kunnen vinden in midden inkomenslanden. Dus de Nederlandse situatie is niet relevant, wel projecten in landen die nu tot de midden inkomenslanden gerekend kunnen worden.

Wie heeft partners die ons informatie zouden kunnen aanleveren zodat we kunnen kijken of een project in ons overzicht past? Informatie graag in het Engels aanleveren. Deel ons rapporten, project beschrijvingen enz en contact gegevens zodat we zelf contact kunnen opnemen als er na lezing vragen zijn. Contactpersoon is Sarah de Vos: sarah@icdi.nl (mailto:sarah@icdi.nl).

Dank voor jullie hulp!

Uit wordbestand 3 Uit wordbestand 3