Australië waarschuwt voor seksuele uitbuiting

Hoe weeshuizen leiden tot kinderuitbuiting in Zuid-Oost Azië

De Australische overheid publiceerde het rapport “Benevolent harm: Orphanages, voluntourism and child sexual exploitation in South-East Asia”, geschreven door Samantha Lyneham en Lachlan Facchini. Het rapport verkent de risico’s van seksuele uitbuiting voor kinderen die in weeshuizen in Zuid-Oost Azië leven, de verbanden tussen weeshuizen en kinderhandel, illegale adoptie en weeshuiszwendel.

Seksuele uitbuiting in instellingen, waaronder weeshuizen, groeit in Zuid-Oost Azië. De oorzaken van deze groei zijn complex. De groei in vrijwilligers- en weeshuistoerisme zorgt duidelijk voor mogelijkheden van seksuele kinderuitbuiting. Dit gebeurt door contact toe te staan tussen kwetsbare kinderen en kindermisbruikers, het stimuleren van de vraag naar weeshuizen en wezen door kinderhandel en “paper orphaning” (fraude met overlijdenscertificaten van de ouders, waardoor kinderen op papier wees worden), en door het mogelijk maken van weeshuiszwendel (waarbij oplichters geld ophalen bij weldoeners).

Het rapport vat de processen samen hoe kinderen kwetsbaar gemaakt worden voor seksuele uitbuiting en daaraan gerelateerd kwaad binnen of gefaciliteerd door weeshuizen. De schrijvers concluderen met voorbeelden van internationale, regionale en binnenlandse initiatieven die deze risico’s tegengaan. Daarnaast stellen ze strategieën voor waarmee seksuele uitbuiting van kinderen in weeshuizen voorkomen moet worden. Het advies wijst onder andere op het investeren in familiegerichte zorg, registratie van zorginstellingen en achtergrondonderzoek van vrijwilligers.

Om het gehele rapport te lezen, klikt u hier (https://aic.gov.au/publications/tandi/tandi574).

aus aus